Jelenlegi hely

Dán mesék – Beszámoló

2017.03.07.
Különleges gasztro-kulturális eseménynek adott otthont március 3-án a Levéltár Bécsi kapu téri épülete. A dán gasztronómiai különlegességek mellett a hazánkban talán kevésbé ismert dán történelem egy-egy szeletével is megismerkedhettek a vendégek.

A könnyed hangvételű, ám mégis informatív előadások kiváló példát szolgáltattak arra, hogyan lehet a történelmet kötetlen, mesélős formában egy péntek esti szórakoztató program elemeként felhasználni. Schmidt Anikó, a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztályának referense Dániára vonatkozó térképeket, és többek között egy dán nyelvű, pergamen anyagú, függőpecsétes oklevelet is bemutatott. Fiziker Róbert külügyi iratanyag referens előadásából pedig megtudhattuk, miért járt a dán trónörökös gyakran Sopronban, mekkora sikere volt egy magyar női cigányzenekarnak Dániában és ki forgalmazta idehaza a dán inzulint. Szó esett Az ember tragédiája tervezett dán fordításáról, dán főkonzulok és koppenhágai magyar királyi követek alkoholfogyasztásáról, valamint a második világháború alatti dániai szabotázsakciókról is.

A program kulináris részeként vendégeink megkóstolhatták a szigorú szabályok szerint összeállított, gazdagon díszített dán szendvics – smørrebrød – legismertebb változatait. A különleges dán sajtok, a remoulade mártás, a fűszeres hústekercs és a pácolt hering előtt a híres Akvavit rövidital köményes illatú és aromájú változatát ízlelhették meg a jelenlévők Kovács Zsigmond (Skandináv Ház Alapítvány) gasztronómiai előadásának kíséretében. A jó hangulatú este vidám gasztronómiai kvízjátékkal, majd kötetlen beszélgetéssel zárult. Az étel- és italkóstolás előtt látogatóink a Nyomot hagytak kiállítást és a levéltári palota falfreskóit is megtekintették. A nagy érdeklődést kiváltó program a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Skandináv Ház / Scandinavian House Alapítvány közös szervezésében valósult meg.

Az eseményt slideshow és képgaléria formájában is figyelmükbe ajánljuk.


Fotók: Skandináv Ház és Szerényi Ildikó
 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges