Jelenlegi hely

A szultán fotóalbuma

Panorámaképek az 1870-es évek Isztambuljából
2023.03.23.
Vajon miként festhettek Isztambul utcái és ikonikus épületei a 19. század végén? Kik voltak az Abdullah testvérek, és hogyan lehettek ők az oszmán szultáni udvar hivatásos fotográfusai mintegy százötven évvel ezelőtt? Miként járult hozzá a magyar Festetics család ahhoz, hogy az egyik legkorábbi, Isztambult ábrázoló fotógyűjtemény a Magyar Nemzeti Levéltár őrzésébe kerüljön, és fellapozásával ma is bepillantást nyerhessünk a pezsgő világváros egykori mindennapjaiba?

Ezeket az izgalmas kérdéseket járja körbe „A szultán fotóalbuma – panorámaképek az 1870-es évek Isztambuljából” című új időszaki kiállítás, amely 2023. március 31-én nyílik a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen. A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltár, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében valósult meg a levéltár Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályának őrzésében található történeti fotók és térképek bemutatásával.
A március 31-én 14 órakor megnyíló kiállítás középpontjában a szultáni udvar első hivatásos fotográfusai, az Abdullah testvérek által készített, többségében isztambuli város- és panorámafotókat megörökítő album áll, amelynek fotóit az 1860-as és 70-es években fényképezték. A felvételek abban az időben készültek, amikor a roppant birodalomban az úgynevezett Tanzimát-kor átfogó reformfolyamatai révén nagy változások indultak el. A külön-külön világszerte jól ismert, a korban kimagasló technikai színvonalon rögzített fotók, amelyeket ezúttal tematikus albumba rendeztek, a Festetics család révén kerültek Magyarországra, majd a családi levéltárral együtt a Magyar Nemzeti Levéltárba a HU-MNL-OL-P 240-1.-r/9. jelzet alá. Tudomásunk szerint ez a világ legrégebbi, közgyűjteményben őrzött oszmán fényképalbuma. Másszuk meg együtt a Galata tornyot és tekintsünk végig a mintegy százötven évvel ezelőtti Boszporuszon, felfedezve Fatih, Pera, vagy Bejkoz városrészek épületeit! Nézzük meg közösen, milyen volt ez a pezsgő világváros Abdülmedzsid (1839–61) uralkodásától kezdve II. Abdülhamid (1876–1909) szultán korszakáig tartó időszakban!  A tárlaton történeti térképek, fotók és videók segítségével elevenedik meg a nyüzsgő Isztambul mára elfeledett, 19. század végi élete, amelyet ezen, magyarországi közgyűjteményben lévő páratlan források őriztek meg az utókor számára.

A magyar, török és angol nyelvű tárlat várhatóan 2023. július 31-ig lesz látogatható. A belépés díjmentes, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely nyitvatartási idejében, kedd és vasárnap közt minden nap, 10 órától 18 óráig (a hétfő szünnap).

Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány
Cím: 1023 Budapest, Mecset u. 14.
E-mail: info@gulbabaalapitvany.hu
Weblap: www.gulbabaalapitvany.hu
Facebook: https://www.facebook.com/gulbabaheritagefoundation
Instagram: gulbabaturbeje_official

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges