Jelenlegi hely

A lett levéltári delegáció látogatása

2016.09.12.
2016. augusztus 29. és szeptember 1. között a Lett Nemzeti Levéltár öt munkatársa volt a vendégünk. Az MNL által szervezett tanfolyam célja az elektronikus iratok értékelésével, levéltári átvételükkel és tartós megőrzésükkel kapcsolatban Magyarországon alkalmazott megoldások bemutatása volt. A levéltárosok megismerkedtek a Magyar Nemzeti Levéltárban folyó digitalizálási munkával és külön figyelmet kapott az adatbázisok megőrzése.

Mindkét intézmény közös tapasztalata, hogy a közigazgatás a maradandó értékű elektronikus iratok meghatározó részét is adatbázisokban tárolja. Ez az arány a 90%-ot is meghaladja és új megközelítés kíván, de az adattárház építés és adatbányászat révén a kiaknázás új lehetőségeit nyitja meg. Az MNL ezen a területen folyó kutatásai között nagy hangsúlyt kapott 11 ország részvételével a befejezéséhez közeledő E-ARK projekt, amelynek célja, hogy a vonatkozó szabványokat az EU valamennyi tagállamában összhangba hozza.

dr. Mikó Zsuzsanna főigazgató asszony, a kurzuson való részvétel elismerésének átadásakor kiemelte, hogy az európai levéltárak közötti kapcsolatok továbbépítése mindannyiunk munkáját megkönnyíti egy olyan időszakban, amikor a levéltáraknak szembe kell nézniük a digitális kor kihívásaival. Gatis Karlsons, a lett levéltár főigazgató-helyettese hozzátette: örömmel látta, hogy a két levéltár informatikai infrastruktúrájában sok a hasonlóság és a fejlesztési célok is jelentősen egybeesnek, szükség lenne viszont a képzés kiterjesztésére és új, a tagállamokon átívelő képzési formák kialakítására.

Tovább a ReformációMNL honlapjára

Utolsó frissítés:

2020.11.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges