Megjelent "Raktárunk mélyéről" új cikke „Csak a legritkább esetben tagadja meg a szolgálatot” - Katonagalambok az I. világháborúban címmel

2016.03.18.

Katonagalambok

Levéltárunk I. világháborúval kapcsolatos dokumentumai között számos alkalommal találkoztunk galambokkal foglalkozó iratokkal. Ennek kapcsán merült fel, hogy a galambok háborús szerepvállalását ismertessük. Számos ember előtt nyilvánvaló, hogy a galambok hírvivő szolgálatot végeztek, azonban az nem került a köztudatba, hogy a galambok, azaz a katonagalambok háborús időszakban komoly katonai megbízatásokat hajtottak végre.

A galambok kiváló és különleges képességeit az ókorban is ismerték. Egyiptomban II. Ramszesz korából, a fáraó sírkamrájában találtak olyan ábrákat, amelyek hírvivő galambok tartására utalnak. Az ókorban a galambtenyésztés központjának a Közel-Kelet számított, és amely a kereskedelem fellendülésével, népszerűvé vált más területeken is. Az üzeneteket pergamentekercsre írták, és azt sodorták fel a galambok lábára. Ez a módszer később tovább finomodott, amikor kis, henger alakú kapszulákat alkalmaztak. Megbízhatóságuk miatt a közép- és kora újkor csatáiban a lovas futárok mellett a galambok folyamatosan jelen voltak és hozzájárultak egy-egy háborús esemény végkimeneteléhez (hírvivői szolgálatukra példa gyanánt Haarlem 1573-as ostromát vagy 1870-ben a németek által körbezárt Párizst szokták felhozni). Az újkor és a legújabb kor nagy háborúiban is bevetették őket a katonai egységek információcseréjének biztosításában.

TOVÁBB A TELJES CIKKHEZ>>>

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges