Kutatószolgálat

A Magyar Nemzeti Levéltár Kutatási Szabályzatát és a hozzá tartozó mellékleteket elérhetik az alábbi linken:

KUTATÁSI SZABÁLYZAT

 

A Kutatószolgálat nyitvatartási ideje:

hétfő - csütörtök: 800 - 1530

péntek: 800 - 1300

Kutatószolgálatunk használatához online regisztráció szükséges, mellyel kapcsolatban információkat az alábbi linket találnak:

https://mnl.gov.hu/mnl/jnszml/hirek/online_kutatoi_beiratkozas_bevezetese_2022_januar_1_tol

Az online regisztráció mellett kutatószolgálatunk használata előzetes bejelentkezéshez kötött. Kérjük, hogy a kutatási igényeiket a szolnok.kutatas@mnl.gov.hu(link sends e-mail) e-mail címre, minimum 3 nappal a tervezett kutatás előtt küldjék el! Levéltárunk e-mailben igazolja vissza a kutatási igény rögzítését, így kérjük, hogy indulás előtt a visszaigazoló e-mailt mindenképpen várják meg! Telefonon keresztül történő bejelentkezést nem tudunk elfogadni!

A kutatási igényükben kérjük jelöljék meg az alábbiakat:

  • 2022. január 1-jét követően a Magyar Nemzeti Levéltár bármelyik szervezeti egységénél adtak-e le kutatási kérelmet ahhoz a témához kapcsolódóan, amit kutatni kívánnak; amennyiben igen, úgy kérjük adják meg a Látogatói jegyen szereplő „Dossziékód”-ot
  • tervezett kutatás időpontja
  • a kutatni kívánt anyag jelzete vagy megnevezése
  • amennyiben előzetesen kívánja megváltani a fotójegyét, akkor ezt is jelezheti; a fotójegy költségét ebben az esetben átutalással fizetheti ki
  • Kutatási igény egyszerre legfeljebb 5 alkalomra (napra) köthető le.

Az egy napra kikérhető iratmennyiség számítása súlyszámozás alapján történik. Egy napra egy kutatóterembe kutatónként 20 összsúlyszámú kérés adható le. Az egyes iratok (pl. iktatott iratok) súlyszáma 1, a doboznyi/csomónyi leírási egységeké 5, az egyes iratnál nagyobb, de egy doboznál/csomónál kisebb (pl. kötetek) raktári egységé 2. Egy alkalommal tehát összesen 20 iratot VAGY 4 dobozt/csomót, VAGY 10 iratnál nagyobb, de doboznál/csomónál kisebb leírási egységet lehet kikérni. Egyszerre több típusú irat is kikérhető, de az összsúlyszám nem haladhatja meg a 20-at.

Bejelentkezés hiányában kutatásra lehetőség nincs.

 

A levéltár iratanyagának kutatására helyben, a kutatóteremben van lehetőség, amit a kutatási kérelemben feltüntetett témakörben vehetnek igénybe a látogatók.

A levéltári anyag kutatására és felhasználásnak módjára vonatkozó előírásokat a kutatóteremben rendelkezésre álló Kutatótermi Szabályzat tartalmazza.

Az iratanyagban történő tájékozódást különböző levéltári segédletek könnyítik meg.

Alapnyilvántartás:

A Szolnok Megyei Levéltár fondjainak és állagainak jegyzéke, Szolnok, 1988

Részletesebb adatokat tartalmaz a raktári jegyzék, amely a megye településeinek, gazdasági, államigazgatási szerveinek és egyéb intézményeinek iratanyagát tartalmazza raktári egységenként, az évkörök megjelölésével. Egyes iratanyagokhoz darabszintű, illetve tematikus segédletek is rendelkezésre állnak. A levéltári anyagról készült fondjegyzék ill. raktári jegyzékek archiv honlapunk  ADATBÁZIS -ában megtalálhatók.

A kutatók rendelkezésére áll a levéltár közel 10000 kötetes szakkönyvtára, amely elsősorban történeti tárgyú könyveket tartalmaz.

Levéltárunk YouTube csatornáján indított "Levéltári praktikák kutatóknak" című lejátszási listánkon rendszeresen teszünk közzé oktatóvideókat, melyek közérthető formában tartalmaznak a levéltári kutatást segítő információkat:

https://www.youtube.com/channel/UCkGwfGdAExrWXL6-BXwWqUg/playlists

 


A levéltári dokumentumokról készített mindennemű reprodukció publikálásának jogát az intézmény fenntartja, a megjelentetéshez a levéltár előzetes írásbeli engedélye szükséges.

 

CsatolmányMéret
Fájl tamogatoi_nyilatkozat_2021.docx41.92 KB