Volt egyszer egy évforduló…

Októberi hónap dokumentuma
2015.09.30.
Ez évben, 2015-ben 940. éve annak, hogy először tűnik fel Szolnok neve a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében. A mostani évforduló egyben lehetőséget nyújt arra is, hogy visszapörgessük az időt és emlékezzünk arra, hogyan ünnepelte meg a város a 900. jubileumi évet.

Az 1975-ös ünnepségsorozatra készülődve, mai áron számolva, körülbelül 200-300 milliárd forintnyi közcélú beruházás készült el, ami azt is jelenti, hogy ez minden idők legnagyobb szolnoki városfejlesztése volt. Alig van a belvárosnak olyan forgalmasabb utcája, ahol ne tudnánk rámutatni legalább egy olyan épületre, amit az évfordulóra emeltek. Az Ady Endre úton a Szolnoki Főiskola egykori épülete, a Boldog Sándor István (volt Ságvári) körúton a Centrum, a Hild téren a Pelikán szálloda, a Jubileum téren az új állomás és a 24 emeletes épület, a Szolnok ispán körúti lakóházak és még sorolhatnánk.

Levéltárunkban külön doboz őrzi a 900 éves évforduló kulturális rendezvényeinek dokumentumait.

A jubileumra rendezvények sorával emlékezett a város: Országos Néptánc Fesztivál, V. Országos Dalostalálkozó, Ipari és Élelmiszergazdálkodási Kiállítás, Sajtókiállítás, Országos Diáknapok, Jubileumi Rádiós vetélkedő, „Hazai Esték” TV vetélkedő, Amatőr Filmfesztivál stb.

A közölt képek néhány eseményt villantanak fel a jubileumi programokból.

A „Képek Szolnok város történetéből” című – a közeljövőben megnyíló - kiállításunkon megtekinthetik ezeket a dokumentumokat is.

Talán a legérdekesebb az a fotó-montázs, amely Szolnok történetét mutatja be képekben 1075-től 1975-ig. Láthatja a közönség a 900 éves évfordulóra készült emblémát is, amely Szolnok város abban az időben használt címerét ábrázolja „Szolnok 900 éves” körirattal. A fontosabb rendezvények felsorolása zárja a sort a vitrinben.

(Forrás: MNL JNSZML Szolnok Városi Tanács Művelődési Oszt. ir. Szám nélküli ir. 900 éves évforduló rendezvényei – 1975.)

 

Utolsó frissítés:

2016.04.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges