Városi nyári táborozók a levéltárban

2022.08.04.
2022. augusztus 2-án és 3-án ismét gyerekzsivajtól volt hangos a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára. Az újabb 4 turnusban érkező gyereksereg sorai közt sok ismerős arccal találkoztunk, a nyári szünet nagy részét táborban töltő gyerekek zöme több alkalommal is részt vett különféle levéltárpedagógiai programjainkon.

Az első nap délelőttjén a gyerekcsoport a levéltár tevékenységével, a raktári renddel, valamint különleges levéltári dokumentumokkal ismerkedett meg. Délután a raktári állományvédelem és az iratokat pusztító környezeti hatások, biológiai kártevők álltak a foglalkozás középpontjában. Levéltárunk restaurátora jellemző példákon keresztül mutatta be, milyen károsodások érhetik a dokumentumokat, és az is kiderült, hogyan segíthetnek a mérőműszerek a megfelelő raktári klíma fenntartásában. A restaurátor műhelyben a munkájához használt eszközöket, eljárásokat próbálhattak ki a gyerekek.

Másnap a korai íráshordozók történetét ismerhették meg a táborozók levéltárunk „A barlangrajztól a nyomtatott könyvig” című kiállításában. Az utolsó csoport az iratok útjával ismerkedett meg a levéltári átvételtől a raktári polcra kerülésig, melyet az előző turnusban is nagy sikert aratott indigós „feladat” zárt.

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges