Művesét vegyiművekből

Májusi hónap dokumentuma
2016.05.03.
E havi hónap dokumentumunk az egészségügy történetének egy különös fejezetét eleveníti fel. Apropóját az adja, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház épp idén, májusban ünnepli 120. születésnapját, mivel 1896. május 14-én avatták fel ünnepélyesen, míg az első beteget június 1-jén fogadták.

E születésnapot a kórház és a levéltár közös kiállítással szándékozik megünnepelni, melyet reményeink szerint június 3-án, pénteken nyitunk majd meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Az alább bemutatott dokumentumok egy része nem csak itt, a szöveg alján, hanem sok társával együtt immáron külön oldalon is szabadon hozzáférhető. Mégpedig azért, mert a közelmúltban jelentősen bővült az interneten böngészhető digitalizált dokumentumok köre, felkerültek a világhálóra a Szolnok Megyei Néplap 1960 és 2000 között keletkezett számai. A Verseghy Könyvtár kezdeményezte projekthez a Damjanich János Múzeum és a Megyei Levéltár is csatlakozott. Mivel a könyvtárnak nem volt meg hiánytalanul minden évfolyam, ezért a múzeum és a levéltár saját gyűjteményének példányaival egészítette ki és tette teljessé a digitalizálandó anyagot. Így a levéltár saját, bekötött példányaiból tucatnyi negyedév anyagával segítette a közös projekt sikerét, melynek eredménye az alábbi linken megtekinthető:

http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_SzolnokMegyeiNeplap_SzolnokMegyeiNeplap/

A digitalizálás során elkészült kétrétegű pdf fájlok az újságoldalak képeit is megjelenítik, de a szövegfelismerő programnak köszönhetően bármely szóra, szövegrészletre rákereshetünk. Mindez jelentősen megkönnyíti a kutatást és az érdeklődő nagyközönség is könnyedén, otthonról böngészheti négy évtized újsághíreit.

Mit tesz ilyenkor az egyszeri felhasználó, aki lelkesen ráveti magát a végtelennek tűnő, sok ezer oldalra? A legtöbben talán saját családnevükre keresnek rá, kíváncsiságból. Mit írt az újság rólunk, szüleinkről, nagyszüleinkről, írt-e egyáltalán?

E sorok írója is így tett és nagy meglepetésére különös újságcikkre akadt 1980. június 1-ből, mely édesapját is megemlíti. A cikk címe:

 

Egy hihetetlenül kezdődő vállalkozás története, amelyben arról lesz

szó: orvosok, mérnökök, munkások hogyan készítettek Magyarországon

MŰVESÉT VEGYIMŰVEKBEN

 

A sorokat olvasva kiderült, hogy a szolnoki Hetényi Géza Kórház gyógyító munkáját segítő bonyolult és drága készülékből a szolnoki üzemek munkásai készítettek és gyártottak le kettőt. A cikk megtalálása jó apropót jelentett, hogy édesapámat is meginterjúvoljam, kifaggatva, hogyan és miként is sikerült megvalósítani ezt a szokatlan vállalkozást. A beszélgetés során előkerültek a szekrény mélyéről a több évtizede félretett fényképek és a készülék „lelke”, a gondosan elkészített kapcsolási rajzok. A mintaként használt olasz szerkezet rajzait nem lehetett mechanikusan lemásolni, hiszen 1980-ban még számos nyugaton gyártott alkatrész beszerzése lehetetlen volt. Ezért a hozzáférhető alkatrészekből kellett egy megbízhatóan működő készüléket összeállítani, ami nem kevés kreativitást kívánt és nem kis felelősséggel járt. Mindezt ingyen, hiszen a készítők pénzt nem fogadtak el munkájukért. A gépek tesztelése végül sikerrel zárult és 1982. április 1-jén munkába állították őket Szolnokon. Sok éves eredményes használat után, amikor Szolnokon modernebb készülék beszerzésére is lehetőség nyílt, a helyben legyártott készülékek Karcagra kerültek át, s ott folytatták tovább gyógyító munkájukat.

A fenti, kiragadott példa is jól illusztrálja, hogy milyen meglepetésekre akadhat, aki belevág a cikkek közötti keresésbe. Bármely téma kereshető, s a cikkek sora szinte végtelen. Az eredményes keresés alkalmat teremthet arra is, hogy ismerőseink, rokonaink emlékeit közösen felidézzük, s a szekrények mélyéről előkerüljenek a régi fényképek, dokumentumok. A levéltár pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a helytörténet szempontjából érdekes képeket, iratokat digitalizálja, vagy akár eredetiben is átvegye és úgy őrizze meg az utókor számára. Akinek otthon ilyen, helytörténeti szempontból érdekes fényképei, s azokról szóló történetei vannak, bátran keressen fel bennünket, s mi örömmel másoljuk le, vagy akár eredetiben is átvesszük közös múltunk, történelmünk emlékeit, közkinccsé téve azokat.

Készítette: Csönge Attila igazgató, főlevéltáros

 

Az alábbiakban a néplap cikkeiből és a feledés homályából előkeresett dokumentumokból látható egy válogatás:

A Szolnok Megyei Néplap 1980. 06. 01-én és 1982. 04. 02-án megjelent újságcikkei (Forrás: MNL JNSZML)

A művese szerelése a Tiszamenti Vegyiművekben (Forrás: Csönge István magángyűjteménye)

A művese „lelke”, két kapcsolási rajz a sok közül (Forrás: Csönge István magángyűjteménye)

 

Utolsó frissítés:

2016.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges