Mire jó a levéltár?

2022.11.03.
2022. november 2-án – két évnyi kényszerszünet után – ismét csoport érkezett levéltárunkba a Szolnoki Szolgáltatási Szakképző Centrum Martfűi Damjanich János Szakképző Iskolájából. Az ügyviteli ismereteket is tanuló 11. osztályos és technikus diákok átfogó ismereteket kaptak arról, mire is szolgál a levéltár.

A levéltár raktáraiban először a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár történetével, illetékességével és gyűjtőkörével, továbbá közigazgatási feladataival, szolgáltatásaival és tudományos tevékenységével ismerkedtek meg a diákok. Ezt követően levéltári gyűjteményünk olyan értékes darabjait tekinthették meg, melyek szervesen kapcsolódnak megyénk történelméhez, így Mária Terézia 1754. március 28-án kelt kiváltságlevelét, mely 3000 arany megfizetése ellenében az adó megfizetés kötelezettsége alól mentesítette a Jászkunságot,  vagy Pártos Gyula tervét, mely első helyezett lett ugyan a Jász-Nagykun-Szolnok megyei székházra kiírt országos tervpályázaton, mégsem az ő terve alapján épült meg később a megyeháza. A dokumentumok bemutatása közben szó esett az állományvédelem jelentőségéről és az iratok fizikai állapota megőrzésének lehetőségeiről is.

A levéltári látogatáson külön fejezetet szenteltünk az ügyviteli iratok iratképző szerveknél való keletkezésétől a levéltárba kerüléséig, továbbá azokról a kapcsolódási pontokról a közfeladatot ellátó szervek és a levéltár között, melyek a maradandó értékű iratok megőrzését szavatolják. Önkéntes, vállalkozó kedvű diák segítségével bemutatásra került, hogyan segítenek a segédkönyvek egy-egy ügyirat megtalálásában. Végül – de nem utolsó sorban – közösen felfedeztük a martfűi Tisza Cipőgyár vállalati iratait személyes dokumentumokkal is kiegészítő iratajándékát, mely rengeteg érdekességet rejt a jogelőd Cikta Cipőgyár alapításának körülményeiről és a cseh Bata anyavállalat működéséről.

Utolsó frissítés:

2022.12.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges