Megjelent a Zounuk levéltári évkönyvünk 34. száma

2020.09.07.
A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2020. szeptember 7-én mutatta be a sajtó képviselőinek a ZOUNUK Levéltári Évkönyv 34. kötetét. Az idei évkönyvbemutatót F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével, aki a rendezvényen a levéltárban folyó tudományos és közművelődési munkát méltatta.

A több mint három évtizedes múlttal rendelkező tudományos kiadványban a megye és a megyeszékhely történetével kapcsolatos tanulmányokat, forrásközleményeket találhatnak az olvasók közel 400 oldal terjedelemben. Az évkönyv a megyei tudományos élet meghatározó szereplője, amelynek lapjain a levéltár dolgozói mellett országosan elismert neves szerzők és helytörténeti kutatók is lehetőséget kapnak legújabb kutatási eredményeik közzétételére.

A kötet a hagyományokhoz híven, sokszínű tartalmat kínál az érdeklődőknek, elsősorban a 20. század, de olykor a 18-19. század érdekes történéseiről is fellebbentve a fátylat. A tanulmányok sorát a megye egészét érintő iratpusztulások hátteréről szóló írás nyitja meg (akár háborúk, akár forradalmak, akár az ötvenes évek papírhiánya miatt végzett selejtezések álltak azok hátterében), emellett olvashatunk írásokat a fegyverneki svábok asszimilációjáról, id. Bedekovich Lőrinc térképeiről, 1919-es szolnoki történetekről, az 1945-ös földosztásról és közéletről illetve politikai perekről, valamint Tabák Lajos szociofotós életéről.

A megjelenő évkönyv alapvetően változatos levéltári forrásokból merítő, olvasmányos stílusban megírt, komoly értéket képviselő munkák gyűjteménye, melyet jó szívvel ajánlunk minden történelem iránt érdeklődőnek. A kiadványt személyesen a levéltárban, vagy e-mailt írva tudják beszerezni leendő olvasóink.

 
A Szolnok TV beszámolója a kötetbemutatóról: http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=59658
 

 

Tanulmányok:

  1. Mucsi László: Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében az újkortól a legújabb korig
  2. Országh László: A fegyverneki svábok asszimilációja
  3. Szuromi Rita: A főispáni széktől a belügyi államtitkárságig. Politikusportré: dr. Bobory György élete
  4. Bojtos Gábor: Történetek 1919-ből
  5. Csikós Gábor: Az 1945-ös földosztás arcai Jász–Nagykun–Szolnok vármegye három településének példáján
  6. Elek György: Politikai perek Karcagon 1945-1947
  7. Csönge Attila: „Mindenkinek fel kell ébredni a szivárványos álmokból és a realitásokhoz igazodnia” – Gondolatok az 1945 utáni demokráciakísérletről

 

Adattár:

  1. Horváth Gergő: Id. Bedekovich Lőrinc újabb munkái az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában
  2. Mákos Judit: 115 éve született Tabák Lajos szociofotográfus – Szemelvények Tabák Lajos életéből

 

 

Utolsó frissítés:

2020.09.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges