Megjelent a Zounuk 37. kötete

2024.09.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára 2024. szeptember 3-án mutatta be a sajtó képviselőinek a ZOUNUK Levéltári Évkönyv 37. kötetét. A tudományos-helytörténeti kiadványban a vármegye és a vármegyeszékhely múltjával kapcsolatos tanulmányok és forrásközlemények olvashatók, összesen 270 oldal terjedelemben. Az ismét nyomtatásban megjelenő évkönyvet a Levéltárban lehet megvásárolni 1520 forintos áron.

Az idei kiadvány vármegyénk fordulatokban gazdag 20. századi történetének érdekes fejezeteit tárja olvasóink elé. A most megjelenő kötetben összesen hét tanulmányt és forrásközlést adunk közre, melyek közül az első Brassai Károlyról, a Verseghy Ferenc Gimnázium legendás rajztanárárnak életútjáról szól, aki az iskola címerét is tervezte. A második tanulmány a magyar államrendőrség 1945-ös újjászervezéséről és a kommunista párt kisgazdapárttal vívott küzdelméről közöl izgalmas részleteket. Ezt követően Berekfürdő község és a Karcagi Üveggyár 1959 és 1970 közötti történetét eleveníti fel több levéltári forrás és visszaemlékezés. A negyedik tanulmány azon, csak részben megvalósult terveket mutatja be, melyek alapján Szolnokot regionális központtá kívánták fejleszteni az 1960-as években. A tanulmányokat követi az adattár, melyben bevezetővel ellátott forrásközlések kaptak helyet. Elsőként ifj. Horthy Miklós, a kormányzó kisebbik fiának Berlini Tartományi Levéltárban őrzött önéletrajza és kárpótlási kérelme olvasható magyar fordításban. Ezt követően vármegyénk 1944 ősze és 1945 tavasza közötti időjárási viszonyait, valamint ár- és belvízhelyzetét ismerhetik meg a helytörténeti adalékok iránt érdeklődők. A kötet végén pedig olyan pártiratokból olvasható gazdag válogatás, melyek a vármegye szocialista kori társadalomtörténetének egykor szigorúan bizalmasan kezelt részleteiről lebbentik fel a fátylat.

A megjelenő évkönyvet jó szívvel ajánljuk a helytörténet iránt érdeklődőknek!

A Szolnok Tv sajtóbemutatóról készült tudósítása az alábbi linken tekinthető meg: https://www.szolnoktv.hu/hirek/zounok-37

Utolsó frissítés:

2024.09.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges