Levéltári öko programok táborozóknak

2022.07.06.
2022. június 28-án és július 5-én a szolnoki Kassai Úti Általános Iskola nyári táborának csoportjai vettek részt levéltári programjainkon. Intézményünk munkatársai az öko zöld tábor tematikájához jól illeszkedő tartalmakkal segítették a gyerekek környezettudatos gondolkodásának formálását.

A foglalkozások első felében a gyerekek megtudhatták, hogy a levéltárak nemcsak történelmi eseményekkel, hanem természeti jelenségekkel kapcsolatos iratokat is őriznek. Több irat is megörökítette például a 18-19. században megyénkben észlelt földrengéseket, azok hatását és a különböző épületekben keletkezett károkat. A gyerekek játékos mozgásos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg, hogyan hatnak egymásra a kéreglemezek, és az is kiderült, hogy miért nem esett kár a Jászság vályogépületeiben a rengések idején.

A program folytatásaként a természetes anyagokból készült íráshordozók kerültek terítékre. Meglepetten hallgatták kis látogatóink, hogy őseink milyen leleményességgel nyúltak olyan anyagokhoz, mint pl. a viasz, a papirusznád, vagy a nagyobb testű háziállatok bőre és tették változatos módon alkalmassá ezeket gondolataik rögzítésére. A rongypapír-készítés folyamatának bemutatását követően a gyerekek immár a restaurátor műhelyben próbálhatták ki a korabeli technológiát modellező papírmerítést. Ezt a programpontot tojástartók újrahasznosításával tettük zölddé.

Utolsó frissítés:

2022.07.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges