Levéltári Nap Szolnokon 2016. szeptember 13-án

2016.09.14.

2016. szeptember 13-án Levéltárunk nagy érdeklődés mellett rendezte meg 19. Levéltári Napját, intézményünk éves tudományos konferenciáját. A megjelent vendégeket Urbán Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal igazgatója és Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, míg a rendezvényt Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg. Konferenciánkat megtisztelte jelenlétével Berec Zsolt Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke, Dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnoki Helikopterbázis megbízott parancsnoka, továbbá a nap folyamán csatlakozott a hallgatósághoz Dr. Kállai Mária, a Kormányhivatal vezetője is. A megyeháza dísztermét megtöltő közönség soraiban megjelentek társintézményeink munkatársai és a helytörténet iránt érdeklődő civilek, a fiatalabb és az idősebb korosztályból egyaránt.

Konferenciánk kezdetén átadásra kerültek az elmúlt évben hagyományteremtő szándékkal megalapított Pro Archivo-díjak. Idén is három személy vehetett át elismerő okleveleket:

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a Megyei Önkormányzat és a Levéltár közötti szakmai és kulturális kapcsolatok ápolásáért és megőrzéséért, a Levéltár tudományos és közművelődési munkájának segítéséért, továbbá korábbi fenntartónk vezetőjeként a Levéltár személyi állományának megmaradásáért és infrastrukturális fejlesztéséért tett erőfeszítéseiért, továbbá

Magó Károly, zászlós, helytörténész, a Szolnoki Repüléstörténeti Szakgyűjtemény munkatársa, a Szolnoki Repülőmúzeum és a Levéltár közötti szakmai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett önzetlen és kimagasló színvonalú munkájáért, tudományos és közművelődési munkánk támogatásáért, illetve

Ecseki András, őstermelő, mezőgazdasági munkaeszköz gyűjtő, számos, történeti szempontból maradandó értékű, magántulajdonát képező tárgyi emlék Levéltár részére történő, kiállítási célú önzetlen kölcsönadásáért, a levéltárosok tudományos és közművelődési munkájának segítéséért.

 

A díjátadót követően került sor a Levéltári Nap tudományos ismeretterjesztő előadásainak megtartására. Rendezvényünk ebben az évben is változatos tematikájú előadásokkal, különböző évfordulókhoz kapcsolódva kínált színes programot az érdeklődőknek. Délelőtt a Széchenyi Emlékévhez, az első világháború centenáriumához, Szolnok repüléstörténetéhez és a megyeszékhely 1946-os politikai eseményeihez, délután az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódó előadások hangzottak el. A színvonalas előadásokat követően, a Levéltári Nap zárásaként szerény fogadáson láttuk vendégül a hallgatóságot.

Ezúton is köszönetet mondunk díjazottainknak a Levéltár tudományos és közművelődési munkájának önzetlen támogatásáért! Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alapnak, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Kormányhivatalának és a Szolnoki Arabica Kávézónak rendezvényünk támogatását! Köszönjük továbbá vendégeinknek, hogy megtisztelték rendezvényünket jelenlétükkel!

 

A Szolnok Televízió tudósítása:

 

Az Új Néplap cikke:

http://www.honvedelem.hu/cikk/59327_roncskutatas_es_leveltari_kutatas

 

Beszámoló a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2016. évi Levéltári Napi rendezvényéről:

https://d137onc96kkj3w.cloudfront.net/media/uploads/reports/2015/mnl_j%C3%A1sz-nagykun-szolnok_megyei_lev%C3%A9lt%C3%A1ra_204108_01355.pdf

Utolsó frissítés:

2016.11.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges