Kiállításmegnyitó Szolnokon

2016.02.17.
2016. február 12-én nyílt meg a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának emléket állító kiállítás „Malenkij robot” címmel.

A deportálás borzalmait képekben és szövegrészletekben bemutató kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete szervezte.

A magyar kormány a 2015-ös évet a „Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének” nyilvánította, majd döntött az emlékév 2017. február 25-ig - Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának 70. évfordulójáig - történő meghosszabbításáról.

A második világháború utolsó hónapjaiban és a háború után történt események „a megszállt területeken folytatott szovjet politika szerves részét” képezték. A téma kiváló kutatói (pl. Bognár Zalán, Stark Tamás, Varga Éva Mária) tollából ismerhetjük a kényszermunka tömeges alkalmazását („malenkij robot” - orosz: malenkaja rabota (маленькая работа): „kis munka”), a kollektív felelősségre vonást, az etnikai tisztogatást, illetve a GULAG–GUPVI rendszerét.

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában is elindult az iratok feltárása – néhányat most közzé is teszünk. Levéltárunk célja, hogy egy minél teljesebb adatbázist hozzon létre.

Képek a megnyitóról

 

Az Új Néplap 2016. február 13-i beszámolója a megnyitóról

 

Források a málenkij robotra hurcoltakról

 

Dr. Cseh Géza: Málenkij robot - A fegyverneki svábok elhurcolása

Rubicon 2011/5. sz.

 

A mellékelt képek kattintással nagyíthatók.

Utolsó frissítés:

2016.04.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges