Két levéltári vándorkiállítás nyílt a Jászságban

2023.01.24.
Az elmúlt napokban két vándorkiállításunk is új, jászsági helyszínekre érkezett. Előbb január 19-én a Jászberényi Városi Könyvtárban nyílt meg Bedekovich Lőrinc színes, kéziratos térképeiből válogató tárlatunk, majd január 21-én a jászfényszarui Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy megtekinthessék a szocialista településfejlesztés utolsó két évtizedének történetét elmesélő kiállításunkat. A két tárlatunkat a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság is összekapcsolja, hiszen névadójukról kérésükre összeállított vándorkiállításunk nyomdaköltségeit (Jászfényszaru Város Önkormányzata és a Jászok Egyesülete anyagi támogatása mellett) ők állták, míg székhelyükre a Társaság ajánlására vihettük el a 20. század második felét felelevenítő tablóinkat.

A jászberényi megnyitón a Jászkun Kerület egykori főmérnökének életéről és munkásságáról Horváth Gergő, levéltárunk igazgató-helyettese mesélt a helyieknek, kiemelve a kézzel rajzolt és gazdagon díszített, ugyanakkor két évszázadnál régebbi technikai színvonaluk ellenére is rendkívül pontos térképek történeti értékét. Bedekovich Lőrinc alkotásai között egyaránt találunk vízrajzi, települési és határtérképeket, akárcsak puszták felmérését, melyek sokféle tudományág számára szolgálnak értékes forrásul. A térképeket a folyószabályozások előtti alföldi táj vadregényes szépségén túl a sarkokban feltűnő mitológiai alakok és a parasztság tárgyi eszközeinek rajzai teszik még látványosabbá.

A kiállításmegnyitó képeit az alábbi linkeken tekinthetik meg:

https://www.szoljon.hu/helyi-kultura/2023/01/jaszberenybe-erkezett-a-keziratos-terkepeket-bemutato-vandorkiallitas?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=szoljon&fbclid=IwAR1voPMfBqoo6Ulk8pCNYFlDb-HbXYeS2PIsdKZFw_nwigPE27ZH2_QAy5M

Jászfényszarun a város kultúra napi rendezvényének részeként nyílt meg a Hazafias Népfront és az Állami Építőipari Vállalat fényképanyagából összeállított kiállításunk, mely a '70-es '80-as évek településfejlesztési törekvéseit és ezzel párhuzamosan az átalakuló életmód jellegzetességeit tárja elénk. Dr. Csönge Attila levéltár-igazgató megnyitójában hangsúlyozta, hogy a tizennégy tematikus posztert a levéltárosok csapatmunkában állították össze, sok ezer fényképet áttanulmányozva, miközben minden levéltáros a maga érdeklődési köréből és eltérő kutatási témájából eredően más-más érdekességre lett figyelmes a fotókon.

A jászfényszarui megnyitóról Pető István készített fényképeket:

Utolsó frissítés:

2023.02.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges