Felhívás 1956 emlékeinek gyűjtésére

2016.08.08.
A felhívásról szóló riport a Szolnok TV 2016. augusztus 5-i Híróra című adásában látható 19:02-től.
 

 

Tisztelt Szolnokiak! Kedves Diákok!

 

2016-ban ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. Ezen alkalomból a szolnoki közgyűjtemények – a Damjanich János Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a Verseghy Ferenc Könyvtár – az évforduló lehetőségeit felhasználva megpróbálják településünk és megyénk forradalmi emlékeinek minél teljesebb körét összegyűjteni, megörökíteni, az utókorra hagyományozni.

1956-ot követően nem volt lehetőség arra, hogy a forradalom és szabadságharc relikviáit, az 1950-es évek emléktárgyait vagy akárcsak kordokumentumait is közgyűjteménybe helyezzék. A szolnoki családok, az események résztvevői, kortársai azonban megőrizték az akkor keletkezett fotókat, leveleket, hirdetményeket, újságokat, röplapokat, s az akkori történetek is családon belül szájról szájra hagyományozódtak. Gyűjteményeink arra tennének idén kísérletet, hogy ezeket a családi relikviákat, családi történeteket, városi/megyei történelemmé kovácsolják össze.

Felhívásunkban arra buzdítunk mindenkit, hogy a környezetében, családon belül, az idősebb generációknál érdeklődjön az 1950-es évek, az 56-os események iránt. Amennyiben fennmaradtak a korszakból tárgyi emlékek, fotók, ezek bemutatásával, fölgyűjtésével a városlakók, a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek is hozzájárulnának ahhoz, hogy az események mind teljesebb rekonstruálása a városi közgyűjteményekben lehetővé váljék.

Intézményeink felkészültek arra, hogy ha a család nem kíván megválni a már több évtizede őrizgetett kedves tárgytól, szeretett fényképtől, a családi legendárium fontos forrásától, a közgyűjtemények a behozott tárgyakat korszerűen digitalizálva a relikviát az eredeti tulajdonosának juttatják vissza.

 

Kedves Diákok!

A XX. századi magyar történelemnek a világháborúk mellett egyik legmeghatározóbb pillanata az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Kutatásoddal, együttműködéseddel járulj Te is hozzá, hogy ezen eseménynek és az ahhoz vezető útnak mind teljesebb és mind hitelesebb feldolgozása lehetővé váljon, hogy a családod által megőrzött tárgyak, relikviák, fotók beépülhessenek a város történetébe és a nemzet históriájába.

Kellő számú érdeklődés és forrás beérkezése esetén a szervezők nemcsak elektronikus felületen, de akár kamarakiállítás formájában is készülnek ezen 2016-ban előkerült leletek nagyközönség számára történő bemutatására, illetve amennyiben hozzájárultok, a tárgyak illetve műtárgymásolatok leltározásánál a gyűjtő valamint a forrás megjelölésénél a Ti nevetek és szerepetek is megjelenne. A közgyűjtemények azt tervezik, hogy színvonalas anyag beérkezése esetén az értékesebb és eddig ismeretlen források beszolgáltatói könyv és tárgyjutalomban részesülnek.

 

A szolnoki közgyűjtemények 2016. december 31-ig várják az 1950-es évek, benne az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumait, relikviáit.

 

 

Kapcsolattartók közgyűjteményenként és elérhetőségeik:

 

Damjanich János Múzeum

5000 Szolnok, Kossuth tér 4.

56/421-602

Kapcsolattartó: Gulyás Katalin

Email: gkata@djm.hu

 

Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

5000 Szolnok, Pozsonyi út 40-42.

56/421-404

Kapcsolattartó: Dr. Cseh Géza

Email: cseh.geza@mnl.gov.hu

 

Verseghy Ferenc Könyvtár

5000 Szolnok, Kossuth tér 2.

56/510-110

Kapcsolattartó: Károly Nóra

Email: digitalizalas@vfmk.hu

 

Tisztelettel:

 

A szolnoki közgyűjtemények munkatársai

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges