Jelenlegi hely

Elérhető a II. világháború megyei áldozatainak listája

2021.06.03.
2021. június 2-án sajtótájékoztatón mutattuk be a Levéltárunk honlapjára feltöltött legújabb adatbázisunkat, Jász-Nagykun-Szolnok megye II. világháborús áldozatainak listáját és egy hozzá kapcsolódó levéltári forrásválogatást, melyet temetői fényképek galériája és az interneten is olvasható szakirodalom jegyzéke tesz még teljesebbé.

A különleges virtuális gyűjteményt és adatbázist Bojtos Gábor főlevéltáros állította össze, technikai oldalról pedig Imréné Kinyik Apollónia adatrögzítő és Barabás Sarolta levéltári-informatikus segítette a közzétételt.

A sajtóbemutatón Csönge Attila, a levéltár igazgatója méltatta kollégái munkáját, melynek köszönhetően az I. világháborús veszteséglistához hasonlóan immáron a II. világégés megyei áldozatai is hozzáférhetővé váltak a széles nagyközönség számára.

Az adatbázis nyilvánossá tételének napját szimbolikusan június 2-ára, Szolnok legsúlyosabb bombázásának emléknapjára időzítették – szolnokiként fejet hajtva a szolnoki áldozatok előtt is – ugyanakkor az adatbázis természetesen a megye egészét felöleli Abádszalóktól Zagyvarékasig, települési bontásban.

A halotti anyakönyvekből kigyűjtött és most közölt adatok egyaránt tartalmazzák a katonai és a civil áldozatok neveit és minden olyan információt, melyet az anyakönyvekben is rögzítettek, tehát megismerhető az elhunytak életkora, lakcíme, rokonai megnevezése, illetve a halála oka, helye és ideje is, amennyiben azokat a korabeli anyakönyvvezető ismerhette.

Az összesen több, mint 8000 adatsort tartalmazó listákon elvétve szerepelnek olyan külföldi katonák is, akiket valamilyen okból anyakönyveztek az egyes településeken, de az excelt táblázatok döntő többsége értelemszerűen magyar áldozatok neveit tartalmazza.

A most közölt listák nemcsak a történészek és helytörténet-kutatók számára jelentenek fontos információforrást, de a családtörténetük iránt érdeklődőknek is felbecsülhetetlen segítséget nyújthatnak a háborúban elhunyt őseik felkutatásában.

Hasznos lehet adatbázisunk továbbá kisebb közösségek, intézmények, vagy akár egész települések számára is, hiszen a szabadon hozzáférhető névsorokkal a háborús áldozatok neveit megörökítő különböző emléktáblák adatai is pontosíthatók a későbbiekben.

Gyűjteményünk a történelmet oktatók számára is lehetővé teszi, hogy a világháború oktatását emberközelibbé tegyék azáltal, hogy a háború eseményeit saját településük szkennelt dokumentumaival és a helyi áldozatok listájával tudják illusztrálni.

Az internetes közzététel további előnye, hogy bárki akár otthonról is böngészheti adatbázisunkat.

 

A forrásválogatás és adatbázis a lenyíló Menüben a Segédletek között a II. világháború menüpontra kattintva, vagy közvetlenül az alábbi linken is elérhető:

https://mnl.gov.hu/mnl/jnszml/ii_vilaghaboru

 

 

Sajtómegjelenések:

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-interneten-gyujtottek-ossze-a-haborus-aldozatokat-3561733/

https://alfoldhir.hu/2021/06/adatbazis-a-masodik-vilaghaboru-jaszkunsagi-aldozatairol/

 

A Szolnok TV tudósítása az adatbázis-bemutatóról:

 

Utolsó frissítés:

2021.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges