Jelenlegi hely

Cibakházi Erzsébet-táborozók levéltári látogatása

2020.08.04.
2020. augusztus 4-én a cibakházi Damjanich János Általános Iskola Erzsébet-táboros diákjai töltöttek el egy délelőttöt az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában. A megyeszékhelytől 25 km távolságra található nagyközség iskolásainak első alkalommal nyílt lehetőségük, hogy bepillantást nyerjenek közgyűjteményünk kulisszatitkaiba: mivel is foglalkoznak a levéltár dolgozói, milyen dokumentumokat őrzünk raktárainkban, milyen károsító tényezők veszélyeztetik az iratokat és hogyan próbáljuk megóvni őket?

A raktári sétán együtt fedeztük fel a cibaki anyakönyvek másodpéldányait, a település nevét (Tzibak) Bedekovich Lőrinc Jászkunságot ábrázoló 1782-es kéziratos térképén, illetve a cibaki népiskola osztálytermeiről készült, 1945-ből származó fotókat időszaki kiállításunk egyik vitrinében, melyek a háborút követő évek oktatást is érintő nehézségeiről tanúskodnak. A felső osztályosokban itt tudatosult, hogy azokat a dokumentumokat, amelyeket a történelem tankönyveikben forrás-szemelvényekként olvashatnak, a levéltárak őrzik – az írásos emlékek őrei.

A levéltár-pedagógiai program második felében a diákok a restaurátor birodalmát ismerhették meg, ahol a műhely eszközeinek és azok funkciójának számbavételét követően a hagyományos kézi papírmerítés technikáját sajátíthatták el a gyakorlatban is.

 
A Szolnok Televízió tudósítása levéltár-pedagógiai programunkról:
 
 

 

Utolsó frissítés:

2020.09.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges