Beszámoló 2019. évi Levéltári Napunkról

2019.09.18.
2019. szeptember 17-én, a nagyközönség és sajtó érdeklődése mellett rendezte meg 22. Levéltári Nap konferenciáját a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára.

A megjelent vendégeket Piroska Miklós, a megyei önkormányzat elnöke és Dr. Katona Károly, a megyei kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, méltatva a szolnoki székhelyű levéltár munkáját, a történeti kutatások fontosságát a helyi identitás erősítésében. A rendezvényt Dr. Germuska Pál, az MNL országos levéltári főigazgató-helyettese nyitotta meg, melyet követően idén is átadásra kerültek a már hagyományossá vált Pro Archivo oklevelek azon magánszemélyek részére, akik évek óta jelentős mértékben és önzetlenül segítették a levéltárosok munkáját. Idei díjazottaink voltak:

Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója

Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója

dr. Vincze Gyula szolnoki ügyvéd, lokálpatrióta.

A díszoklevelek átadását követően érdekfeszítő és tartalmas előadások hangzottak el. A jelenlévők megismerhették a magyar filmarchívum kalandos sorsát, id. Bedekovich Lőrinc nemrég felkutatott kéziratos térképeit, a Tanácsköztársaság jászberényi vérfürdőjének hátterét, Szamuely és a román csapatok által használt különleges vonatokhoz kötődő eseményeket, egy betiltott szolnoki szociofotó kiállítás körülményeit, a korrupció politikai korszakokon átívelő és egész társadalmat behálózó társadalmi jellegzetességeit és azt, hogyan használták az ötvenes években politikai fegyverként a karikatúrákat.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását! Köszönjük vendégeinknek és a sajtó munkatársainak, hogy elfogadták meghívásunkat!

A Szolnok Televízió tudósítása konferenciánkról:

Utolsó frissítés:

2019.10.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges