Jelenlegi hely

Pétervására 1985 – fotókiállítás

2021.10.06.
Eddig nem publikált fényképgyűjtemény segítségével mutatta be a rendszerváltást megelőző évekbeli Pétervására mindennapjait a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltárának 2021. szeptember 14-én nyílt kiállítása.

A felvételek átfogó képet adnak a település akkori arculatáról és a hétköznapi élet eseményeibe is bepillantást engednek. A kiállítás a Szabadtéri Magyar Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös, A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása című programjának részeként valósult meg.

1984-ben hazánk „felszabadulásának” 40 éves évfordulójára készülve a Hazafias Népfront Országos Tanácsa más társadalmi szervezetekkel közösen országos fényképezési akciót hirdetett, melynek célja a magyar falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt. Heves megyében az elkészült felvételek közül egyedül a Pétervásárán megörökített fényképek maradtak meg és kerültek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának őrizetébe.

A pétervásárai Szántó Vezekényi István Művelődés Házában tartott teltházas megnyitón megjelenteket Eged István Pétervására város polgármestere köszöntötte kiemelve, hogy a bemutatott fényképgyűjteményt a 80-as évek egy szeletét képező korképnek is tekinthetjük. A rendezvényt Dr. habil. Tamáska Máté az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. Mint elmondta, a fényképek a történettudomány számára megfellebbezhetetlen forrást jelentenek az adott korról, az itt bemutatott felvételek pedig a mai fiatalság számára is valós és közeli képet adhatnak a rendszerváltás előtti vidéki életről. Előadásában kitért rá, hogy a fotózás során megörökített 60-as, 70-es évek Magyarországára jellemző kockaházak mellett a 80-as években emelt épületek több nyugati mintát hordozva már kifelé tekintettek a szocializmus világából. Az eseményen részt vett a felvételeket majd’ négy évtizeddel korábban készítő Czenthe Huba fényképész is. A kiállítás gerincét az ő fényképeiből készített válogatás képezi, mely tematikus csoportosításban, mozaikszerűen mutatja be a település mindennapjait meghatározó változásokat.

A rendezvényen Baran Grzegorz zeneművész előadásában a 80-as évek ismert slágereinek dallamai csendültek fel, megidézve a bemutatott korszakot és tovább színesítve az eseményt.

A kiállítást 2021. október 5-ig látogathatták az érdeklődők.

 


 

 

Utolsó frissítés:

2021.10.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges