Lenkey János és a családtörténet forrásai

2021.10.25.
2021. október 5-én egy rendhagyó történelmi órán vettek részt az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 7. osztályos tanulói az MNL Heves Megyei Levéltárában.

A foglalkozáson a diákok aktuális tanulmányaihoz kapcsolódva a reformkor, valamint az 1948-49-es forradalom és szabadságharc jelentős személyiségeire vonatkozó források kerültek bemutatásra. Ezek között nagy számban voltak jelen Lenkey János, egri születésű honvéd tábornokhoz kapcsolódó dokumentumok, akinek életpályáján keresztül a családtörténet kutatás módszereivel és forrástípusaival is megismerkedhettek a résztvevők.

A tanulók elsőként Nagy Iván és Kempelen Béla műveiből olvashattak a Gömör megyéből származó Lenkey család eredetéről, a Siebmacher-féle magyar címereskönyvből pedig kikereshették a család címerét. Ezt követően az 1807-es egri keresztelési anyakönyv Lenkey János születésére vonatkozó bejegyzését tekinthették meg, majd a tábornok katonai pályáját követhették nyomon jelentések, hadügyminisztériumi határozatok és a Honvéd című, szabadságharc ideje alatt nyomtatott lap cikkein keresztül. Végül a tábornok hamvainak 1936-os exhumálásáról és hazaszállításáról szóló határozat, valamint a szabadságharc százéves évfordulója alkalmából született írások segítségével kaphattak képet Lenkey János emlékezetéről.



 

Utolsó frissítés:

2021.10.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges