Jelenlegi hely

Jelentős történelmi dokumentummásolatokat adtak át levéltárunk munkatársai

2024.10.28.
A Petőfi Kulturális Program részeként megvalósult „Légy büszke az örökségedre!” programelem keretében öt kiválasztott Heves vármegyei település vehette át a község életében meghatározó történelmi eseményt rögzítő egy-egy dokumentum másolatát. Az ünnepélyes átadások alkalmával a levéltár munkatársai röviden betekintést nyújtottak a korszakokba, amelyekben az iratok keletkeztek, valamint bemutatták a dokumentumok tartalmát és jelentőségét.

Parádon a dokumentum átadására a szépkorúak világnapja alkalmából rendezett ünnepségen került sor 2024. október 5-én. Az átnyújtott dokumentummásolat Markhot Ferenc „Gyógyvizek Heves és Külső-Szolnok Vármegyében” című 1763-as leírásának a parádi ásványvízről szóló részleteit tartalmazza. Az iratot – a tartalmi és történeti kontextus ismertetését követően – Molnár Dávid levéltáros adta át a település vezetőnek.  

Tarnalelesz polgármestere a település 1848-ban összeírt nemzetőreinek listáját vehette át 2024. október 8-án. A dokumentumot Gyebnár Kristóf adta át a település képviselői jelenlétében, amely alkalommal röviden összefoglalta a nemzetőrség felállításának történetét és ismertette az irat keletkezési körülményeit.  

 2024. október 10-én három település vehette kézbe a jelentős történelmi eseményét rögzítő dokumentumát. Az átadókra a képviselő-testületek ünnepélyes alakuló ülésén került sor. Pétervására első említését tartalmazó, 1247-ben kelt oklevelet Varga Zsolt igazgató adta át a polgármesternek, annak tartalmát Hadobás Eszter ismertette az egybegyűltek előtt. Abasáron a helybéli lakosok részére Bercsényi Miklós által 1703-ban kiállított oltalomlevél tartalmát és jelentőségét Mészáros Ádám mutatta be a képviselő-testület előtt. Gál Máté rövid tartalmi összefoglalást követően Nagyréde első, 1275-ös írásos említését tartalmazó oklevél másolatát nyújtotta át a község polgármesterének.  

 

 

 

Utolsó frissítés:

2024.10.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges