Kolléganőnk, dr. Kovács Ilona főlevéltáros kapta 2018-ban a „Pro Archivo Nationali” díj I. (arany) fokozatát

2019.06.23.
Kovács Ilona 1997 óta dolgozik a(z) (MNL) Hajdú-Bihar Megyei Levéltár(á)ban. Az elmúlt több mint húsz év alatt megismerte a levéltáros szakma minden területét: az ügyviteli tevékenységtől, a kutató- és ügyfélszolgálaton, a rendezésen, a könyvtári munkán át, a tudományos munkáig.

Debrecen város levéltári anyagának referenseként behatóan tanulmányozta és megismerte a várostörténetre vonatkozó iratanyagot, melyet részben a kutatószolgálati munkában, részben a tudományos és közművelődési munkában hasznosít. Kutatásai különféle aspektusait (építés-, mentalitás-, jog-, igazgatás- és intézménytörténeti, valamint archontológiai) szaktanulmányokban, önálló kötetekben dolgozza fel és teszi közzé. Kutatásai eredményeiről országos, illetve megyei konferenciákon tart előadásokat, ezenkívül számos levéltári kiállítás „megálmodója”, alkotója és rendezője.

 

 

2013-ban Levéltárunk – országosan is egyedülállóan – együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Törvényszékkel, a Debreceni Ítélőtáblával és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával, melynek keretében létrejött megyei bíróságtörténeti kutatócsoportnak állandó tagja. A gyümölcsöző kapcsolat számos eredményt tud felmutatni: bíróságtörténeti konferenciák, kiállítások, valamint a Jogszolgáltatás története című reprezentatív kiadványsorozat. Hiánypótlóak azok az általa írt kötetek is, amelyeket a Debreceni Ítélőtábla felkérésére és kiadásában, az OBH támogatásával jelentetett meg a Debreceni Királyi Ítélőtábla történetének egy-egy fejezetéről és elnökeinek életútjáról. A Nemzeti Emlékezet Bizottsággal kötött megállapodás keretében pedig részt vesz az 1956-os forradalom utáni megtorlás büntetőpereinek feldolgozásában.

Az elmúlt években szorosabb kapcsolat alakult ki Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával. Debrecen város új- és legújabb kori történetének elkötelezett kutatójaként az együttműködés keretében megvalósuló várostörténeti kiállításoknak és rendezvényeknek állandó szereplője. A helyi Értéktár Bizottság felkérésére részt vesz abban a projektben, amely Debrecen város népösszeírásának adatbázis és térinformatikai feldolgozását célozza meg.

 


Az államigazgatás és jogszolgáltatás területi szerveinek gyűjtőterületi referenseként az irattárak levéltári ellenőrzése során kiemelkedően szoros kapcsolatot alakított ki a felügyelete alá tartozó hivatalokkal, intézményekkel. Szakmai útmutatásainak köszönhetően több esetben nagymértékben sikerült javítani az iratok őrzési körülményein. Szervezte és irányította a levéltár iratátvételeit, így jelentősen sikerült csökkenteni a még kint lévő maradandó értékű iratok mennyiségét.

Oktatóként bekapcsolódott a Debreceni Egyetem levéltár szakirányos történész hallgatóinak a képzésébe, de az irattáros tanfolyamokon is rendszeresen tartott előadásokat. Gyakorlatvezetőként, mentorként több kollégát vezetett be a levéltáros szakma rejtelmeibe.

A szakmát érő új kihívások elé nyitottan és innovatív módon áll. Levéltárunkban elsőként kezdte el a különféle gyűjtemények és tematikus forráscsoportok adatbázis szintű feldolgozását, ehhez kapcsolódóan a levéltári szabványok tanulmányozását és az adatbázis mezők kialakítását. Honlapunk tartalmi bővítését és állandó megújítását szem előtt tartva virtuális kiállítás formájában is publikált; 2013-ban pedig elindított egy elektronikus forrásközlő rovatot Levelesláda kincsei címmel, melyben számos cikket tett közzé.

 

Szendiné Orvos Erzsébet

 

 

 

Utolsó frissítés:

2019.08.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges