Jelenlegi hely

Debreceni jeles dinasztiák az Új Városháza épületében

2022.04.20.
90 évvel ezelőtt nyílt meg a Debreceni Köztemető, Magyarország első erdei temetője. Az építkezés kezdetén 100 holdat hasítottak ki a Nagyerdő keleti széléből, és Borsos József építész tervei alapján lényegében 2 év alatt elkészült a ravatalozó épülete. Gyönyörű lett. Különlegessé részint a klinkertégla alkalmazása tette, részint magyaros díszítése, színes ablakai és freskói, melyek többek között Holló László keze munkáját dicsérik. Ráadásul az előtte elterülő 1000 m2-es vízfelületen visszatükröződik az impozáns épület, és a látványt a zöld park még tovább fokozza. A köztemető létesítésével megváltoztak Debrecenben a temetkezési szokások: bezártak a felekezeti temetők, és ezután már csak itt lehetett ravatalozni, így megszűntek az éneklő halottas menetek az utcákon.

Az évforduló alkalmából 2022. április 13-án nyílt meg a Debreceni dinasztiák – Városunk büszke múltja című kiállítás, amelyet a köztemetővel és a várossal karöltve a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának munkatársai készítettek.

A kiállítás azokat a Debreceni Köztemetőben nyugvó neves személyeket és családokat mutatja be, akik sokat tettek Debrecen város érdekében. A levéltár munkatársai – Juhász Judit, dr. Kovács Ilona, Soósné Hevesi Andrea és Szendiné dr. Orvos Erzsébet – a foglalkozások széles spektrumából válogattak: a 16. századtól kezdve a 21. századig írók, költők, botanikusok, kereskedők, építészek, polgármesterek egyaránt szerepelnek a tárlaton. A kiállítás szervezői nem törekedtek teljes életutak bemutatására, a város érdekében kifejtett főbb tevékenységek mellett elsősorban érdekességeket kívántak megosztani az érdeklődő közönséggel.

A kiállítást Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, köszöntőt Puskás István, Debrecen város alpolgármestere és Kardos Marianna, az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója mondott, tárlatvezetést pedig Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója tartott.

A kiállítás 2022. május 20-ig lesz látható az Új Városházán (Debrecen, Kálvin tér 11.).

Szendiné Orvos Erzsébet

 

 

 

Utolsó frissítés:

2022.09.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges