XVIII. századi számadáskönyv restaurálása

2020.09.18.

XVIII. századi számadáskönyv és XVI. századi Mohács előtti oklevél restauráltatására az MNL GyMSM Soproni Levéltára gyűjteményéből

 

Az MNL Gy-M-S Megye Soproni Levéltára 1994-től folytatott szisztematikus állományvédelmi tevékenysége részeként. az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma 204111/04240 pályázati azonosító számú támogatása értelmében a Kollégium 024/204/19 számú döntésének köszönhetően 344.400 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Sopron Város Kamarási Hivatal iratai (IV.1009.c.) iratanyagában található 1771. évi számadáskönyvének, és Sopron szabad kir. város Mohács előtti okleveleinek gyűjteményéből (DI.2700) származó 1524.-es oklevél restauráltatására.

A kötet kötése egészpergamen kéziratos kötet.  Víz- és penészfertőzést szenvedett, az előtábla a borítással együtt elveszett, a háttábla és a leázott pergamen is penészes volt. A gerinc a tábla külsejére ragasztott külön papírlemezzel volt kiképezve, ennek is csak maradványai voltak láthatóak a háttáblán. A háttábla lábnál mállott, hiányos volt, a két zöld kötőszalag itt megőrződött. Az eredeti címke a könyvtestbe csúsztatva maradt meg. A könyvtest esetében az íveken kiterjedt víz- és penészfolt, az érintett területeken a tinták elhalványultak. Az enyvezőanyag szinte teljesen kiázott, felbomlott. A könyvtestet három zsinegbordára fűzték, a fűzőszál sok helyen elszakadt. A 78. és 79. oldalak között becsúsztatott hajtogatott táblázat melléklet, ami fejnél nagyon gyűrött, szakadozott, szennyezett. A 243. oldalon töredezett sellakk pecsét, fehér penésszel borított. A 252. oldalon és a táblázat mellékleten piros tulajdonosi bélyegző. Előzékei két szóló lapból állnak, a lapokból képezték a betáblázócsíkokat is. Elöl csak a röplap maradt meg, a tükör a táblával együtt elveszett. Kapitálisnak nem volt nyoma.

Az oklevél papír hordozóra készült vasgallusz tintával, felzetes viaszpecséttel. A hajtások mentén szakadt, korábbi javításokkal. A papír gyűrött, sárgult, szennyezett, de jó megtartású. A felzet alatt is nagyon hiányos volt a viasz, az oklevél hátán mindössze pár töredék maradt belőle, azok is gyengén tapadtak a papír rostjaihoz. Hátoldalon piros tulajdonosi bélyegző töltőtollal írt sorszámmal.

Az elvégzett munkák jelentőségét az is aláhúzza, hogy a számadáskönyv és az oklevél nemcsak a város gazdálkodásának, de olyan tudományoknak is fontos, gazdag forrásai, mint a művészettörténet. Az NKA támogatásának köszönhetően Sopron gazdag levéltári forrásbázisából a reneszánsz és a barokk korra vonatkozó egyedi dokumentumokat sikerült megmenteni. Ezúton szeretnénk az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának köszönetet mondani, hogy támogatásával a számadáskönyv restaurálását lehetővé tette.

A restaurálás eredményeit galériánkban tudják megtekinteni

Köszönjük az támogatását.

Utolsó frissítés:

2020.09.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges