Roth-osok Levéltár pedagógia órán

2019.12.09.

Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

 

2019. 11. 07.

 

Intézményünkben 2019. november 7-én megtartott „Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben…” c. levéltár-pedagógiai foglalkozáson a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 9. B osztályos kollégista tanulói vettek részt kollégiumi nevelőtanáruk kíséretében.

A diákok életkorának megfelelően megismerkedtek a családfakészítés alapszabályaival, a családkutatás lehetséges forrásaival, hogy milyen iratokat, tárgyakat használhatnak kiindulási pontként személyes és saját családjuk történetének kutatásához.

A Mindenszentek és a Halottak napja lehetőséget nyújtott arra, hogy felhívjuk a figyelmet a temetők (sírkövek) és a gyászjelentések adatgazdagságára, melyek olykor egy elakadt családtörténeti kutatásnak újult lendületet adhatnak. A levéltárunkban őrzött (0,84 ifm) és 1830-tól gyűjtött gyászjelentésekből szemezgetve ezt a tényt a diákok először egyénileg, ill. csoportmunkában, majd közösen - megfogalmazva a konklúziókat - alá is támasztották.   

            Levéltár-pedagógiai óránk témáját tekintve szorosan kapcsolódott az MNL Hetedíziglen Család – Történet – Kutatás c. projektjéhez.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

 

A foglalkozásról készült képeket galériánkban tekinthetik meg.

Kapcsolattartó: Simonné Prezenszki Erzsébet, levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Tel: +36-20-258-3802

 

 

Utolsó frissítés:

2019.12.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges