Rendezvény beszámoló: Rendszerváltások az új és legújabb kori Magyarországon

2019.11.28.

„Forradalmak, kurzus- és rendszerváltások az új és legújabb kori Magyarországon”

MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 2019. évi levéltári napja

 

 

2019. október 24-én került sor az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárában a tagintézmény NKA Közgyűjtemények Kollégiuma (204108/01576 pályázati azonosító szám) által támogatott levéltári napjának megrendezésére. E szakmai rendezvényen Magyarország 19–20. századi jelentős társadalmi átalakulást hozó kurzus- és rendszerváltásaira fókuszáltunk. A konferenciát dr. Horváth István a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetője nyitotta meg.

            A konferencián országosan elismert szakemberek a vizsgált időszak egyes személyeire és problémáira irányították rá a hallgatóság figyelmét. Így például a 19. század históriájából Hermann Róbert és Kemény Krisztián a Hadtörténeti Intézet munkatársai egy soproni toborzású gyalogezred, valamint egy soproni születésű katonatiszt életútjának bemutatásán keresztül analizálták Sopron jelentőségét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetében. Az ezt követő blokkban Suslik Ádám és Ujváry Gábor a Tanácsköztársaság megyei és országos kulturális eseményeit, illetve kultúrpolitikáját ismertették. A lezáró előadást Ö. Kovács József MNL főigazgató-helyettese tartotta, a korábbi történetírásban üdvtörténetként megjelenő 1945-ös esztendőt, mint társadalomtörténeti eseményt a leplezett kommunista diktatúra kezdetét mutatta be.

            Úgy véljük a rendezvény elérte a kitűzött célját, az általános történeti folyamatokat nemcsak új kutatási eredményekkel bővítettük, hanem azokat a szemléletformálás szempontjából is differenciáltuk. A rendezvényen megjelentek visszajelzése visszaigazolta témaválasztásunk helyességét

A rendezvényen készült fényképeket galériánkban megtekinthetik.

A rendezvényről az ujkor.hu is beszámolt.

Rendezvényünket az támogatta.

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2019.12.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges