Megjelent a Soproni Levéltár legújabb kötete a Tanácsköztársaság történetéről

2020.05.05.

Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 204188/00580 azonosító számú, 017/204/18 sz. döntése alapján az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 379.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott a forráskiadvány megjelentetésére.

Kiadványunk a direktórium során történt visszaélésekre, atrocitásokra helyezi a hangsúlyt, melynek során több mint 28 ember vesztette életét, több százat pedig börtönbe zártak koholt vádakkal. Kötetünk nem új keletű, hanem egy, már korábban megjelent forráskiadvány folytatása. 2014-ben Dr. Dominkovits Péter és Dr. Németh Ildikó munkája során látott napvilágot a Forradalmak sodrában I. A Tanácsköztársaság Sopronban és Sopron vármegyében a kortársak szemével (1920-1921) című kötet, amely a korabeli belügyminisztérium kezdeményezésre megalakult TAGYOB jelentéseket kívánta ismertetni az olvasókkal. Jelen kötet az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára forrásbázisán alapuló forráskiadvány, mely a tagintézmény többnyire a Tanácsköztársaság alatt keletkezett irataiból tár forrásválogatást az olvasó elé.

A 155 oldalas kiadványt Dr. Suslik Ádám PhD. két íves tanulmánya vezeti fel, amely a keletkezett dokumentumok ismertetésén túl a helyi történelmi eseményekre helyezi a fő hangsúlyt. A források kivétel nélkül eddig nem publikált iratok. A dokumentumokat alapos jegyzetekkel és magyarázatokkal láttuk el. Az iratokhoz közvetlenül képmelléklet is készült, illusztrálva az időszak gazdag forrásanyagát.

Ezúton is köszönjük az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának, hogy támogatták forráskiadványunk megjelentetését.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.05.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges