Levéltár-pedagógiai sikerünk: Tagintézményünk az ÁBTL-ben

2024.03.04.

Egy interaktív szabadulószoba, mint levéltár-pedagógiai foglalkozás

 

A Magyar Levéltárosok Egyesületének felkérésére az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára „Hét levéltár – hét középiskolai foglalkozás a történelem különböző korszakaiból” címmel levéltár-pedagógiai továbbképzés keretében workshopot szervezett 2024. február 23-án.

A rendezvényen Levéltárunk, mint bemutatkozó intézmény, „…és az igazság szabaddá tesz benneteket…” – Szemelliker Antal fülesi plébános életútja című levéltár-pedagógiai foglalkozásával vett részt.

Az érdeklődök számára közreadott foglalkozás a hagyományos keretekből kilépve egy szabadulószobás kvízjátékot mutatott be, amely levéltári keretek között, levéltári forrásanyagok felhasználásával valósult meg. A játék a digitális platformot és a papír alapú rejtvényeket ötvözve vezet végig Szemelliker Antal életútján átélhetővé téve ezáltal a történelmet a diákok számára. A foglalkozás során a tanulók megismerkednek a Tanácsköztársaság rövid történetével, általános jellemzőivel és ezek levéltári „lenyomataival”.

A workshopot a hét bemutatkozó levéltár képviselőjének kerekasztal-beszélgetése zárta, mely lehetőséget teremtett az eszme- és tapasztalatcserére a levéltár-pedagógia mindennapi kihívásait illetően.  

Utolsó frissítés:

2024.03.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges