Levéltár – pedagógia: Tripláztak a Roth-osok

2020.03.10.

Három egymást követő – témáját tekintve azonos – levéltár-pedagógiai foglalkozáson vettek részt a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kollégista tanulói - 10. A osztályos erdész fiúk és a 9-13. évfolyamon tanuló lányok - nevelőtanáruk kíséretében.

            „Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben …” c. levéltár-pedagógiai foglalkozásunkon igyekeztünk felébreszteni a fiatalok nyomozóösztönét és kíváncsiságát saját és családjuk története iránt.

A Levéltárunkba érkező diákok megismerkedtek a családfakészítés alapszabályaival, a családkutatás lehetséges forrásaival, hogy milyen iratokat, tárgyakat használhatnak kiindulási pontként személyes és családjuk történetének kutatásához. Felhívtuk a figyelmüket a kutatás során eléjük táruló buktatókra és hogy ezek nehogy kedvüket szegjék, megmutattuk mi lendítheti tovább a kutatásukat, mi segítheti át őket a nehézségeken; és hogy a családtörténet kutatással milyen messzire juthatunk el – térben és időben – jelen korunktól.

 

            Levéltár-pedagógiai óránk témáját tekintve szorosan kapcsolódott az MNL Hetedíziglen Család – Történet – Kutatás c. projektjéhez.

A Levéltár pedagógia órán készült képeinket az alábbi linken tekinthetik meg

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

 

Kapcsolattartó: Simonné Prezenszki Erzsébet, levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Tel: +36-20-258-3802

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.04.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges