Levéltár-pedagógia "Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben..."

2019.11.05.

Levéltár-pedagógia – Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben …

Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium

2019. 10. 18.

 

2019. október 18-án „Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben …” c. levéltár-pedagógiai foglalkozásra került sor intézményünkben. A foglalkozáson a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 5. A osztályos tanulói vettek részt.

A diákok életkorának megfelelően megismerkedtek a családfakészítés alapszabályaival, a családkutatás lehetséges forrásaival, hogy milyen iratokat, tárgyakat használhatnak kiindulási pontként személyes és saját családjuk történetének kutatásához.

A Mindenszentek és a Halottak napja közeledtének apropója lehetőséget nyújtott, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a temetők (sírkövek) és a gyászjelentések adatgazdagsága olykor egy elakadt családtörténeti kutatásnak újult lendületet adhatnak. A levéltárunkban őrzött (0,84 ifm) és 1830-tól gyűjtött gyászjelentésekből szemezgetve ezt a tényt a diákok először egyénileg, ill. csoportmunkában, majd közösen - megfogalmazva a konklúziókat - alá is támasztották.   

Levéltár-pedagógiai óránk témáját tekintve szorosan kapcsolódott az MNL Hetedíziglen Család – Történet – Kutatás c. projektjéhez.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

A foglalkozásról készült képeket galériánkban tekintetik meg.

 

Kapcsolattartó: Simonné Prezenszki Erzsébet, levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Tel: +36-20-258-3802

 

Utolsó frissítés:

2019.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges