Lang Mátyás és Schubert Pál prédikációs kötetének restaurálása - elkészült

2018.05.30.

Az Iparművészeti Kollégiuma a 104 113/455 pályázati azonosító számon alkotói támogatásban részesítette Fehrentheil Henriette restaurátort, Lang Mátyás és Schubert Pál evangélikus lelkészek XVII. századi prédikációs gyűjteményének restaurálása céljából.
    A kéziratos könyv az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának Kéziratos könyvek gyűjteményében (XV. 89. Nr. 32.) található. A 147 x 110 x 43 mm-es, 267 oldalt tartalmazó könyv a restaurálás előtt nagyon rossz állapotban volt, súlyos égési sérülést szenvedett és valószínűsíthetően a tűzből történő mentésnek köszönhetően a kötet átnedvesedett, ami penészedést okozott. Bár a szövegtest nagy részét nem érte közvetlenül tűz, de a lapok alja súlyosan megégett. Az elszenesedett papír mindenhol megrövidült, törött és pergett. A tűz során keletkezett korom és füst beívódott a lapok közé, jelentős zsíros tapintású szennyeződést okozva. A különböző összetételű gubacstinták és piros jelzőfestékek sok helyen elhalványultak, elmosódtak, főleg a víztől átázott lapokon. Ugyanakkor a vízkárt szenvedett részeken penészgombák is megtelepedtek, jól látható penészfoltokat hagyva maguk után. E helyeken a papír enyvezőanyaga kiázott és mállékonnyá vált. Egyes helyeken a lapszámozás is felbomlott, amit helyre kellett állítani.
    A restaurálás során a száraz, tiszta portalanítást, azaz a kötet tisztítását, annak szétszedése követte. A fertőtlenítés és a nedves kezelések után került sor a savtalanításra és a papíröntésre, majd ezt követően került sor a kötet újrafűzésére. A restaurált kötethez egy védelmet biztosító, saját tároló doboz került kialakításra.
    A levéltár itt szeretne köszönetet mondani Fehrentheil Henriettenek, hogy a kötet restaurálását, a pályázati anyag elkészítését, és a pályázást felvállalta. Ugyancsak itt köszönjük meg az NKA Iparművészet Kollégiumának, hogy a pályázatot anyagilag támogatta, annak megvalósítását lehetővé tette. A kötet a restaurálását követően ismét kutatható a Soproni Levéltárban.

A restaurálás folyamatáról készült felvételeket galériánkban tekinthetik meg.

Utolsó frissítés:

2018.05.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges