Beszámoló - „A szórakoztatás régi és új intézményei Sopronban. A színház és filmszínház a 20. század első felében” c. rendezvényünkről

2019.05.28.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 2019. május 22-én „A szórakoztatás régi és új intézményei Sopronban. A színház és filmszínház a 20. század első felében” tematikával levéltári napot rendezett.

Örömünkre az előzetes tervünkben megcélzott előadók mindegyikük elfogadta felkérésünket, így a fenti napon a kitűzött céloknak teljességgel megfelelő levéltári rendezvényt tudtunk lebonyolítani.

Az első előadónk Pataki András a Soproni Petőfi Színház jelenlegi igazgatója volt, aki nagy erodicíóra és személyes élettapasztalatra alapuló előadásában napjaink soproni színházáról, az éves műsorprogram összeállításának nehézségeiről, a közönségigény és a művészi darabok egyensúlyáról tartott egy izgalmas előadást.

Dominkovitsné Szakács Anita főlevéltáros asszony a katolikus és az evangélikus iskoladrámákra visszatekintve, a kora újkori soproni színjátszás történetével ismertette meg a hallgatóságot. Előadásának súlypontja a XVIII. század volt. A város színháztörténetét 1841-ig az új kőszínház megépítéséig követte.

A következő előadó Dr. Dominkovits Péter volt, akinek előadása az előző előadás szerves folytatását képezte. Ő ugyanis, a XX. század elejéig kísérte figyelemmel a soproni színi élet történéseit, eredményeit és kudarcait.

A soproni színháztörténeti előadásokat követően Dr. Suslik Ádám levéltáros az I. világháború frontjain alkalmazott színház –és moziéletbe engedett bepillantást a hallgatóságnak. Előadása egyértelműen az I. világháború poklának máig legkevésbé feltárt korszakát villantotta fel.

A konferencia utolsó előadója Dr. Csekő Ernő főlevéltáros a közönségszórakoztatás másik soproni intézményébe, annak történetébe engedett bepillantást. A mozgóképszínház kialakulását és helyi meggyökeresedését vette górcső alá. Munkájában a helyi filmszínházak máig kevéssé ismert első időszakára fokuszált. Az izgalmas kultúr –és intézménytörténeti előadásokat gazdag diaképes vetítés tette plasztikusabbá.

A kultúr –és várostörténeti előadások a modern polgári szórakoztatás történeti gyökereit fejtették fel és mutatták be. E konferenciánkat Sopron, Fő tér 5. alatti reprezentatív termünkben jelentős közönség és média érdeklődés mellett rendeztük meg. Köszönet a Támogató Magyar Levéltárosok Egyesületének, hogy ezzel az átlagos tematikától elütő populárisabb témával mutathattuk be olyan speciális gyűjteményeinket, mint a színházi plakátok kollekciója, vagy a családi és személyi fondok között őrzött színészi -, színházfelügyelői iratok, valamint a városi regisztratúrában megbúvó színházépítésre színjátszó csoportok játék engedélyezésére vonatkozó iratok. E rendezvény is bebizonyította, hogy a köztörténeti tematika mellett nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló művelődéstörténeti tematizálásra is.

A rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg.

A rendezvényről a sopronmedia.hu is beszámolt:

 

Utolsó frissítés:

2019.05.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges