Bécsújhelyi kiállítás

2019.03.27.

2019. március 30-án nyit az Alsó-ausztriai Tartomány nagyszabású időszaki kiállítása Mozgásban lévő világ! Város. Történelem. Mobilitás címmel. Az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára is őrizetében lévő dokumentumokat kölcsönzött a tartományi kiállításra. A kiállítás fókuszában Bécsújhely városa áll és annak kapcsolata a várost körülvevő régióval és nagyvilággal.

A két határváros mind a középkor, mind a kora újkor időszakában, mind pedig a reformkor és a polgárosodás idején szoros társadalmi, gazdasági kapcsolatban állt egymással. Ez a kapcsolat a polgári korban gazdasági rivalizációt is jelentett. Ezt az összetett, több száz éves folyamatot illusztrálják a tagintézményből kölcsön adott dokumentumok is. Kiállításra kerül többek között Móritz Pál soproni kereskedő üzleti könyve (1520–1529), illetve Ferdinánd osztrák főherceg Sopron város magisztrátusához intézett azon levelei (1524), amelyekben a soproniakat arra kérte, hogy a város határában szőlőket bíró bécsújhelyi polgárok termésüket háborítatlanul elszállíthassák.

A kiállítás 2019. március 30-tól 2019. november 10-ig tekinthető meg a bécsújhelyi St. Peter an der Sperr múzeumban, valamint a kazamatákban.  Multimédiás előadások, lenyűgöző tárgyak és rendkívüli életrajzok kísérik a látogatót a múlttól a jelenen át a jövőbe tartó időutazáson.

A legmodernebb múzeumtechnikai eszközökkel készült monumentális kiállítás megtekintését mindenkinek ajánljuk.

Utolsó frissítés:

2019.03.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges