A Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület látogatása Levéltárunkban

2024.05.31.

A Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület látogatása Levéltárunkban

2024. május 23-án a Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület tagjai látogattak el a MNL Győr-Moson-Sopron Vármegye Soproni Levéltárába.

Levéltári sétájuk során megtekintették a Fő tér 5. szám alatti kiállító helységeinket, ahol a Sopron vármegyei családok történetének kutatását segítő és jól hasznosítható forrástípusok kerültek bemutatásra.

A családtörténet-kutatásban gyakorlott látogatóknak a levéltárunk őrizetében lévő népösszeírások közül olyanokat választottunk, amelyekben nem csak a családfőt tüntették fel, illetve az egy háztartásban élőket regisztrálták, a rokonsági fokot is megjelölve.

Bemutattuk, hogy mi lendítheti tovább a kutatást, mi segítheti át őket a nehézségeken; és milyen többlet információt nyerhetnek családjuk történetére vonatkozóan a felnőtt korukat még el nem ért személyekre vonatkozó házasságkötési engedély-kérelmekből. Ugyanis a csatolt anyakönyvi kivonatok mellett érdekes adatokat tartalmazhatnak a házasulandók családjának vagyoni helyzetéről, életkörülményeiről, esetenként egészségi állapotáról.

Ugyanitt kerültek ismertetésre intézményünk iskolai iratanyagából Fertőhomok és Iván településekre vonatkozó osztálynaplók, melyek esetlegesen áthidalhatóvá teszik a születési anyakönyvek védelmi idejéből fakadó hiányosságokat. Megtudhatjuk belőlük az általunk kutatott ősünk születési dátumát, vallási hova tartozását esetlegesen nyelvismeretéről is informálódhatunk belőle.         

Sétánkat ezt követően a Fő tér 1. szám alatti épületrészünk kutatótermében folytattuk. Ahol az 1941-es népszámlálás Sopron városi felvételi lapjain túl Sopron város tanácsának iratanyagában található, az elsősorban nemesi családok által a városnak küldött 16–18. századi házassági meghívókat és halotti értesítőket tekinthettek meg látogatóink. Ezek utóbbiak jelentőségét emeli, hogy a magyarországi anyakönyvezés elterjedése előtti időszakból tartalmaznak családtörténeti információkat. Két család, a Széchényi- és a petőházi Zeke-család levéltári dokumentumain keresztül képet alkothattak a végrendeletek és hagyatéki leltárak forrásértékéről. Felhívtuk a figyelmet a kutatók segítésére készített levéltári kiadványainkra. Az említett családok levéltári anyagához készült segédleteken kívül az iskolai anyagunkhoz készített repertóriumra, és a Magyar Nemzeti Levéltár által a családtörténet kutatást segítő kiadványokra és az online elérhető adatbázisainkra. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

Kapcsolattartó: Dr. Kelemen Dávid és Simonné Prezenszki Erzsébet levéltárosok

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

 


 

 

Utolsó frissítés:

2024.05.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges