Vármegyenapon vett részt az MNL Békés Vármegye Levéltára

2023.09.04.

Békés Vármegye Önkormányzata szeptember 2-án, a Vármegyenap keretein belül, a békéscsabai Jókai Színház épületében megajándékozta a megye településeit az adott helység első írásos említését ábrázoló díszoklevéllel. A méltóságteljes, ugyanakkor jó hangulatú rendezvényen sokan vettek részt, de csak kevesen ismerhették az átadást megelőző hosszas munka részleteit.

Az első említések összegyűjtésére Vármegye Önkormányzata még 2022 tavaszán kérte fel Levéltárunkat. A megyében levő 75 település többségének nevét már a középkorban megemlítették az írott források. Ezen helynevekről a középkori történelemből PhD-fokozatot szerzett Halmágyi Miklós találta meg az emléklapra való oklevelek fényképét. (A középkori latin nyelvű oklevelek eredetiben vagy fényképen az Országos Levéltárban vannak, nagy részük digitalizálva elérhető a Hungaricana adatbázisban. Mindamellett szakértelmet kíván a megtalálásuk és a nehezen olvasható kézírásos szövegekben való tájékozódás. A gyűjtőmunka és a kísérőszövegek készítése során kollégánk igénybe vette a téma szakirodalmát, regesztákat és fordításokat, továbbá egyeztetett más középkorkutató szakemberekkel is. Tisztelettel adózunk Kenéz Győző munkássága előtt, aki számos Békés megyei vonatkozású oklevelet fordított magyarra: fordításait, kivonatait Levéltárunk őrzi.) A 75 település közül néhányról 18-20. századi első említést találtunk: ezek előkeresésében dr. Németh Csaba és Sáfár Gyula működtek közre. Levéltárunk által összegyűjtött képek és az elkészített kísérőszövegek alapján az A-TEAM Reklámügynökség Kft. kivitelezte a dísz-okleveket.

Szeptember 2-án, az emléklapok ünnepélyes átadásán Zalai Mihály – Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke –, dr. Takács Árpád – a vármegye főispánja –, Sáfár Gyula – az MNL Békés Vármegye Levéltárának igazgatója – tartottak köszöntő beszédet. Ezután dr. Halmágyi Miklós vetített képekkel szemléltetett előadásban mutatta be a gyűjtőmunkát és az oklevelek néhány érdekességét. A jelenlévők hallhattak a dobozi disznópásztorok 1075. évi említéséről, plébániák vagyonosságát szemléltető 14. századi jegyzékről és sok minden másról. A gyűjtőmunka során nehézséget jelentett, hogy számos helység első ismert említése nem maradt ránk eredeti kéziratban, csupán másolatban vagy kései nyomtatványban. Eredeti, 13. századi Békés megyei vonatkozású oklevelek fényképét is fel tudjuk azonban mutatni, II. András és III. András királyok idejéből. (A gyűjtőmunkáról és annak szakmai tapasztalatairól Halmágyi Miklós külön tanulmányt tervez.)

A beszédek és az előadás után Zalai Mihály és dr. Takács Árpád átadták az elmék-okleveleket a települések vezetőinek. A rendezvényt a Balassi Táncegyüttes színvonalas műsora zárta.
Az ünnepségről a helyi sajtó is tudósított.

https://behir.hu/tortenelmuk-egy-szeletet-kaptak-meg-a-telepulesek

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/09/egyedi-relikviat-vehetett-at-minden-telepules-a-varmegyenapon-galeriaval-videoval

 

Utolsó frissítés:

2023.09.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges