1100 éve Európában, 20 éve az Unióban – Magyarul Európában 6. állomás

Vándorkiállítás az MNL Békés Vármegyei Levéltárában
2024.08.29.
A Magyar Nemzeti Levéltár is csatlakozik a 2024 júliusában útjára bocsájtott „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” programsorozathoz a „Magyarul Európában” című vándorkiállításával.

2024. szeptember 7-től a vándortárlat 6. állomásához érkezik Gyulára, az MNL Békés Vármegyei Levéltárába, ahol a nyitónapon 10.00-18.00-ig várják az érdeklődőket.

A tárlat törzsanyagát az MNL Országos Levéltára, az ország legidősebb közgyűjteménye által őrzött dokumentumokból készült válogatás képezi. A 15 utazó installáción végigkísérhető az ország története egy-egy nagyobb csomópont tükrében az államalapításról a reformáción, török küzdelmeken át egészen az Eu-hoz való csatlakozásig. A politikatörténet mellett nem feledkezhetünk el a művészet, a tudományok és a sport terén is elért magyar sikerekről sem (a teljesség igénye nélkül: Kodály Zoltán, Moholy-Nagy, Irinyi János, Bíró László, Puskás Ferenc). A kiállítás megtekintése után az egyes témákhoz kapcsolódó interaktív online tartalmakon keresztül tesztelhetik magukat a vállalkozó kedvűek.

Ezt a központi részt egészíti ki minden állomáson egy 3 molinóból álló összeállítás, amely az aktuális vármegye történetébe enged bepillantást. Békés vármegye életét a mai napig meghatározza a 18. századi újratelepülés, a vizek megszelídítése, kulturálisan pedig jelentős örökséget hagyott hátra a Kner család. E három téma jelenik meg a Békés vármegyei molinókon.

A nyitónapon a tárlat mellett interaktív család-és helytörténeti tudásmegosztó alkalommal várják az érdeklődőket a levéltár munkatársai. Itt megismerkedhetnek a kutatás alapvető módszereivel, valamint azokkal az adatbázisokkal és irategyüttesekkel, amelyeket segítségül hívhatnak egy-egy kérdés megválaszolásához.

Az esemény helyszíne: MNL Békés Vármegyei Levéltára (Gyula, Petőfi tér 2.)

Időpont:
- nyitó nap: 2024. szeptember 7., 10.00-18.00
- a tárlat megtekinthető: 2024. szeptember 9-12., 10.00-16.00
 

Bővebben a programsorozatról: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/elindult_a_decemberig_tarto_kulturalis_programsorozat

A teljes Békés vármegyei program
 
 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.

 

Utolsó frissítés:

2024.08.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges