Könyvünnep Újhelyben

2018.06.15.

A Kazinczy Ferenc Társaság idén negyedik alkalommal szervezte meg Sátoraljaújhely főterén az Újhelyi Könyvünnepet, amelyre a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából került sor 2018. június 8-án.

Az immár hagyományosnak mondható eseményen Sátoraljaújhely és Sárospatak könyves műhelyei – így sátoraljaújhelyi fióklevéltárunk – mutatkoztak be kiadványaikkal és múzeumpedagógiai programjaikkal. A rendezvényt 13 órakor Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Nyiri Péter irodalomtörténész, múzeumigazgató, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke, aki megemlékezett a város kulturális életében meghatározó szerepet játszott, 2017. december 24-én elhunyt Koncz Ildikóról, a Zemplén Televízió szerkesztő-riporteréről, a Kazinczy Ferenc Társaság tagjáról, aki tanácsaival, ötleteivel a kezdetektől felbecsülhetetlen segítséget nyújtott a program összeállításában.

A könyvpavilonok mellett több kísérőprogramot is szerveztek az érdeklődők számára, így Bodnár Sándor borász ex libris gyűjteményét mutatta be önálló pavilonban, 14 órától író–olvasó találkozóra került sor, ahol Jászter Beáta tartott nyilvános beszélgetést, Nyulász Péter IBBY-díjas mese- és gyermekkönyvíróval, ezt követően mintegy félórás irodalmi program következett, Irodalmi terasz címmel, ahol Jászter Beáta olvasott fel könnyed részleteket magyar szerzők műveiből (Jókai, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő). Az irodalom után a zene világába kalauzolt el bennünket a Lavotta János Művészeti Iskola művésztanárainak és növendékeinek térzenéje, majd a legkisebbeknek 17 órától Dankó Aliz tartott Kamishibai papírszínházi meseelőadást előadásában.

 

Oláh Tamás osztályvezető (MNL BAZML Sátoraljaújhelyi Fióklevéltár)

a Kazinczy Ferenc Társaság titkára

Utolsó frissítés:

2018.06.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges