Érdekes iratok

Nulladik rész: alapvetések.
2024.07.12.
Júniusi hónap dokumentuma
2024.06.03.
Zsibongó gyermekcsapat vonul Keszthely utcáin. Lehetnek vagy hetvenen; csupa tizenegy-tizennégy év közötti fiú, felnőttek kíséretében. Vidáman, ugyanakkor rendezetten haladnak. Frissek, üdék, annak ellenére, hogy két nehéz nap áll mögöttük. Messziről, Szolnok megyéből érkeztek a Balaton-parti városba. Előző nap hajnalban, negyed háromkor indult a vonatuk a szolnoki állomásról, s majdnem délután két óra volt, mire Keszthelyre értek.
Májusi hónap dokumentuma
2024.04.30.
2024. június 9-én ötödik alkalommal rendeznek EP képviselő választást hazánkban, a második félévtől pedig az Európa Tanács soros elnökségét is Magyarország tölti be. Az alábbi – szolnoki emlékekkel színesített – forrásválogatással a 20 évvel ezelőtti csatlakozás előzményeire és az első EU-s szavazásokra tekintünk vissza.
Április hónap dokumentuma
2024.04.05.
Magyarországon a 18. században jelentek meg az első uralkodói (állami) törekvések arra vonatkozóan, hogy az iskolákat minél több gyermek látogassa. Persze a gyakorlatban még jó ideig nem valósult meg az általános tankötelezettség, a Habsburgok hol önállóan, hol a rendekkel együttműködve több ízben megkísérelték előmozdítani, hogy az ország modernizálása céljából minél nagyobb tömegek ismerkedjenek meg az írás, az olvasás és az alapvető számolás tudományával; igaz, e törekvés intenzitása korszakonként változott. Ennek következtében a levéltári iratok között is szép számmal találunk olyan forrásokat, amelyek arról árulkodnak, hogy a központi szervek ösztönzésére a helyi hatóságok megpróbálták az iskolapadba terelni az egyszerű nép gyermekeit.
Március hónap dokumentuma
2024.03.07.
A Rákosi-diktatúra kiépülésének egyik szimbolikus aktusa volt, amikor a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt 1948. június 12-én kimondta egyesülését, létrehozva a Magyar Dolgozók Pártját. A felek egyenragúsága azonban csak látszólagos volt. A színfalak mögött megkérdőjelezhetetlen kommunista irányítás és szigorú ellenőrzés mellett zajlottak az események, melyek végső célja a rivális munkáspárt felszámolása volt, amit összekötöttek a szociáldemokraták megfélemlítésével, a nem elég együttműködő tagok tömeges kizárásával. Az alábbi forrásválogatással ezen több hónapon át húzódó folyamat kulisszatitkaiba engedünk bepillantást.
Februári hónap dokumentuma
2024.02.09.
Minden év februárjában, Bálint-nap hetén rendezik meg a „házasság hetét”, mely a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Ezen alkalomból idézzük fel a Kunszentmárton és tiszaföldvári első Leánykiházasító Egylet történetét, mely a századforduló éveiben kínált segítséget a nehéz anyagi körülmények között élő családok leányainak kiházasításához.
December hónap dokumentuma
2023.12.01.
Az időjárás előrejelzésére mindig is megvolt az igény. Gazdasági szerepe mind a mai napig felbecsülhetetlen. Nem is csoda, hogy nagy sikere volt a 100 éves kalendáriumnak, Rudolf Falb viharkalendáriumának vagy „Szíriusz mester” jövendöléseinek. A jövő iránti érdeklődés legnaivabb bizonyítéka lehet a „Csokonai Vitéz Mihály csalhatatlan jövendölései”, amely időjárási jóslatok mellett politikai és gazdasági jóslatokkal is operált és nevével ellentétben egyáltalán nem köthető a költőóriáshoz.
November hónap dokumentuma
2023.11.22.
1945. július 23-án délután Hegedűs Antal (1919, Szolnok, lakhelye: Szolnok, Ugar 21., gazdálkodó) bejelentést tett a Szolnok városi rendőrkapitányságon. Elmondta, hogy a tanyájuk melletti szomszédos földön, az abonyi országút 4. és 5. kilométer közötti területen egy női holttestet fedezett fel, amely mellett egy noteszféle is hevert. A kis tasakban útlevelet, élelmiszerjegyeket és 990 birodalmi márkát talált.

Seiten