„Legyél krónikás!” „E”-emlék –elnevezésű, felnőtteknek szóló pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése

2024.07.02.

Június 27-én, csütörtökön délután 14:00 órakor, a Tolna Vármegyei Levéltár új otthonában, a Tudásközpontban került megrendezésre a Magyar Nemzeti Levéltár „Legyél krónikás!” „E”-emlék –elnevezésű, felnőtteknek szóló pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése.

A levéltárunkba érkezett három, különböző műfajú pályamű sokszínűen tárta fel megyénk történetének egy-egy epizódját.

Rajczi Szabolcs: „Az én hősöm, aki az életét adta a hazáért: Barkóczi Mihály” című írása egy családtörténeti kutatásokra alapozott helytörténeti munka, melyben emléket állít az első világháborúban hősi halált halt felmenőjének.

Szabadi Mihály: „Utolsó forduló” című, szépirodalmi igénnyel megírt novellája az egyszerű parasztemberek szemszögéből láttatja, hogy a második világháború, az orosz megszállás és a kötelező beszolgáltatás milyen hatást gyakorolt a korabeli emberek mindennapi életére.

Barteczka Mária: „Édesanyám és zsidó jótevőinek történetei” című visszaemlékezése szomorú, de egyben szívderítő olvasmány, melynek hátterét a 20. századi történelem egyik legnagyobb tragédiája, a második világháború és a holokauszt adta.

A beadott pályamunkák műfaji különbözősége miatt levéltárunk munkatársai mindhárom pályázót I. helyezésben részesítették.

Az eredményhirdetést követően a szerzőknek lehetőségük nyílt arra, hogy röviden megosszák a gondolataikat a közönséggel a pályamunkájuk születésének körülményeiről.

A rendezvény során vendégeink láthattak egy érdekes könyvbemutatót levéltárunk könyvtárának muzeális értékű köteteiből, majd egy rövid séta keretein belül, a levéltár nagyközönség elől elzárt helyiségeibe is bepillantást nyerhettek.

Szívből gratulálunk mindhárom szerzőnek a munkájához!

Készítette: Kunné Tornóczky Andrea levéltáros

Az eseményről készült Galéria az alábbi linken elérhető.
https://mnl.gov.hu/mnl/tml/galeria/legyel_kronikas_dijatado_2024

Utolsó frissítés:

2024.07.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges