Jelenlegi hely

Rajzpályázat az 1848. évi forradalom tiszteletére

2022.02.14.

Tisztelt Szülők!

Kedves Diákok!

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára rajzpályázatot hirdet 1-4. és 5-8. osztályos Pest megyei tanulók részére az 1848. évi forradalom tiszteletére.

Beadás határideje: 2022. március 15.

Beadás címe: pml@mnl.gov.hu

A pályamunkák formátuma: jpg. vagy pdf. 

A pályázati felhívás a csatolt dokumentumban olvasható.

A rajzpályázat résztvevői szabadon választhatják meg az 1848/49. évi eseményekhez kötődő munkájuk témáját. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a forradalom és szabadságharc számos ponton köthető Pest megyéhez, amelyre a teljesség igénye nélkül az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Magyarország első szabadon választott országgyűlése 1848-ban alakult meg. Ennek egyik első ülésnapján Nyáry Pál, Pest megyei alispán szenvedélyes felszólalására fogadták el Kossuth Lajos indítványát a 200 000 újonc toborzásáról.

Kossuth Lajos 1848 szeptemberében toborzó körúton járt az alföldi városokban (Cegléd, Nagykőrös), ahol tüzes hangú beszédben hívta fel a lakosságot a haza megvédésére. Az út leghíresebb beszéde Cegléden, 1848. szeptember 24-én hangzott el.

Az 1849. évi  tavaszi hadjára során a több fontos csatát, a tápióbicskeit (április 2.), az isaszegit (április 6.) és vácit (április 10.) Pest megye területén vívták, az előbbi kettőt Than Mór festményben örökítette meg.

Az elveszített második váci csatának (1849. július 17.) szintén Pest megye volt a helyszíne.

Kérjük a résztvevők szüleit, gondviselőit, hogy a csatolt dokumentumban szereplő hozzájáruló nyilatkozatot kitöltve, aláírva fotómásolatban szíveskedjenek a rajzzal együtt elküldeni.

A résztvevőknek jó munkát kívánunk!

A legszebb munkát beküldő résztvevőknek értékes ajándékcsomagot (belépőjegyek) biztosítunk a bőkezű támogatóknak köszönhetően.

 

Rajzpályázatunkat az alábbi intézmények támogatják:

Budapest Retro Élményközpont

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fővárosi Nagycirkusz

Petőfi Irodalmi Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Skanzen, Szentendre

Sziklakórház Atombunker Múzeum

 

A támogatók nagyvonalú hozzájárulását ezúton is köszönjük.

Utolsó frissítés:

2022.03.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges