Nógrád Megyei Levéltárért Alapítvány

ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
 
A Nógrád Megyei Levéltárért közhasznú alapítványt 1999-ben, két fontos célkitűzés megvalósítása érdekében hívtuk életre. Egyik célja, amiért 1999-ben elnyerte a közhasznúsági fokozatot, hogy ösztönözze, támogassa a tudományos kutatásokat, tevékenységet. Másik célja szociális jellegű: odafigyelni levéltáros társainkra, s a lehetőségekhez mérten támogatni, segélyezni a rászorulókat.
Alapítványunk előbbi főcéljának megfogalmazásakor a Levéltár történeti kutatóműhellyé, kiemelkedő szakmai intézménnyé emelése motivált bennünket; míg utóbbi célunkat egy tragikus esemény ösztönözte. 1998-ban múlhatatlanul fájdalmas veszteség érte a Nógrád Megyei Levéltárat: alig 30 esztendősen, két kisgyermekét hátrahagyva elhunyt Dupák Gábor kollégánk. A tragédia mélyen érintett bennünket, rádöbbentett mulandóságunkra, sebezhetőségünkre.
 
1.700.000 forintos indulóvagyonnal létrehozott Alapítványunk a vagyon fel nem osztható részének (1.500.000 forint) kamataiból, a felosztható összegből, valamint alapvetően az Önök jóvoltából, személyi jövedelemadójuk felajánlott 1%-aiból, adományaikból igyekszik megvalósítani az alapítói célkitűzéseket.
 
Alapítványunk alapítói jogkörét a Magyar Nemzeti Levéltár mindenkori vezetője gyakorolja, az alapítói célok megvalósításáért pedig háromtagú kuratórium fáradozik.
 
 
AKTUÁLIS HÍREINK
Idén az Alapítvány és az NKA segítségével jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltárának Nógrád Megyei Levéltára "Fancsik János: Rokkantteleptől a Vásártérig" című kiadványa.
 
 
A sikeres könyvbemutatóról az alábbi linken olvashatnak: