Újabb magáníratokkal bővült levéltárunk gyűjteménye - A Nógrád Vármegyei Hírlap cikke

2023.08.14.

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára az iratállományát ajándékozás útján is gyarapítja. A közfeladatot ellátó szerveknél képződött köziratok átvétele a törvényben meghatározott levéltári illetékesség alapján történik, a magániratoké pedig a gyűjtőköri feladatok része.

Fotó: Hűvösi Csaba / Forrás: Nool

– A gyűjtés során elsődleges szempont az, hogy az ajándékként felajánlott dokumentumok a levéltári őrizetben lévő iratanyaghoz illeszkedjenek, azok forrásértékét gazdagítsák. Így elsősorban a Nógrádban élő, vagy élt családok iratai, egyesületek, testületek, illetve más szempontból kiemelkedő emberek hagyatékának az átvételére törekszünk – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának az igazgatója.

 
Hozzátette: de szívesen várnak régi családi fényképeket, vagy a helytörténeti eseményekhez kapcsolódó, az információkat gazdagító magániratokat is.
 
– Az ajándékozás során a beadó a felkínált iratanyagért anyagi ellenszolgáltatást nem kér, mivel a megmaradás, a megőrzés az adományozás a célja, így egyúttal az iratok tulajdonjogáról is lemond. Minderről írásos nyilatkozat készül. Lehetőség van továbbá az iratokat letétként is elhelyezni a levéltárban, amennyiben annak történeti jelentősége megfelel az intézmény elvárásainak. Ennek során megállapítjuk a beadott iratanyag köztörténeti forrásértékét, valamint, hogy beleillik-e a nálunk őrzött gyűjteménybe. Ilyenkor a tulajdonjog a beadónál marad és meghatározhatja, hogy mennyi időre és milyen kutatási feltételekkel adja levéltári őrizetbe a dokumentumokat – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.
 
Mint megtudtuk: a Nógrád Vármegyei Levéltárnak is több, rendkívül értékes és érdekes iratot adtak már át magánszemélyek a közelmúltban. Karácsonyi János gyógyszerész a magániratok mellett sok „patikaszert” – különféle üvegeket, patikamérleget, kúpkészítőt és más eszközöket –, valamint szakkönyveket is ajándékozott a levéltárnak. Előkészületben van ezekből egy virtuális kiállítás is, amelyet az intézmény honlapján lehet majd megtekinteni.
 
Fotó: Hűvösi Csaba / Forrás: Nool
 
A Madách-év kapcsán Saxinger Zsuzsanna ajándékozott egy levelet az intézménynek, amely családi iratai közül került elő. Azt Madách Imre fia, Madách Aladár írta. Ezt már közzétették a honlapjukon, a Raktárunk mélyéről rovatukban.
 
– Nemrég Nógrádon kívülről is kaptunk ajándékot, három brigádnaplót. Torma Lászlóné lepett meg bennünket a pásztói BÉKE Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Tyereskova brigádjának három, az 1970-es években keletkezett és az adományozó nagymamája által megőrzött kordokumentummal. Mindezeket levéltárunk köszönettel fogadta, s biztatni tudunk mindenkit, aki sajnálná, ha a megőrzött családi iratok, emlékek az enyészeté lennének, hogy keresse fel a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárát – zárta gondolatait az intézmény igazgatója.
 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges