Nógrádiak a Nagy Háborúban c. konferencia és könyvbemutató

2018.04.21.

2018. április 17-én, kedden került sor a "Nógrádiak a Nagy Háborúban" c. levéltári kiadványunk bemutatására. Elsőként Dr. habil Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntötte a vendégeket, beszédében kiemelte azt, ami a könyvben is megjelenik, hogy a háború kezdeti lelkesedése hamar alábbhagyott és az események sorozata erőteljesen éreztette hatását a hátországban, a háború elhúzódásának következtében.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy vannak olyan szakemberek, akik kellő hivatástudattal és szenvedéllyel foglalkoznak az első világháborúval, különös tekintettel a nógrádi érintettségre.

 

A köszöntők elhangzása után az érdeklődők három tartalmas előadást hallgathattak meg a témában.

Dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának igazgatója arról beszélt, hogy mi a Magyar Nemzeti Levéltár szerepe az I. világháborús veszteségek feltárásában. Szepessyné Judik Dorottya, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának főlevéltárosa és Kovács Péter a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának levéltári informatikusa mutatták be levéltárunk I. világháborús blogját, ahol az érdeklődők számos hasznos tartalmat találnak a témában. Kovács Krisztián, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának levéltárosa előadásában a losonci 25-ös gyalogezred  utóéletét mutatta be és segítséget nyújtott ahhoz, ha valaki ezredtörténetet szeretne kutatni, hogyan induljon el.

Végül Dr. Négyesi Lajos, ezredes, egyetemi docens, a HM kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos belföldi szakreferense mutatta be magát a levéltári kiadványt. Elmondta, hogy hasznosnak találja azt a módszert, ahogyan a levéltári dokumentumok a kötetben megjelennek, mert nyomon követhető benne, hogy hogyan élték meg az emberek a világháború 4 évét.

Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, a forráskiadvány tematikája a kronológiát is követve egy-egy téma köré szervezi a levéltári forrásokat, valamint az írott sajtóanyagokat. A kötetben szereplő levéltári dokumentumok sokszínűségéről jegyzőkönyvek, iratok, plakátok, kisnyomtatványok, valamint fényképek tanúskodnak.

www.nka.hu

 

Utolsó frissítés:

2018.04.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges