Megnyílt a "Vissza a forrásokhoz" vándorkiállítás és lezajlott az "Utazás Wittenbergbe" verseny díjátadó ünnepsége

2017.04.21.
2017. április 20-án került sor levéltárunkban a "Vissza a forrásokhoz" című vándorkiállítás megnyitójára és az "Utazás Wittenbergbe" című verseny megyei fordulójának díjátadójára. Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója külön köszöntötte Németh Judit református lelkészasszonyt és Deme Károly evangélikus lelkészt. Kifejezte örömét, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, és elfogadták a felkérést a díjak átadására.
"A Magyar Nemzeti Levéltár már 3 évvel ezelőtt megkezdte annak a projektnek az előkészítését, amely a Reformáció 500 éves évfordulójára készült méltó módon megemlékezni." - kezdte a kiállítás bemutatását Gusztiné Dr. Toronyi Judit.
"A ma megnyíló kiállítás anyagát 21 levéltári intézmény iratanyagából 96 levéltáros gyűjtése biztosította. A kiállítás műfaja vándorkiállítás, most Veszprémből érkezett, majd Szombathelyen a MNL Vas Megyei Levéltárban lesz megtekinthető.
Kovács Eleonóra, a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektvezetőjének szavait idézve az alábbiak szerint fogalmazta meg a kiállítás összeállításának alapelveit és célját:
Az egyik cél egy olyan forrásválogatás összeállítása volt, amely nemcsak a reformáció kezdeteit, hanem annak hatásait is bemutatja, vagyis az 500 évet fogja át. A kiállítás másik célkitűzése, hogy ne csak a köztörténettel párhuzamosan haladó egyháztörténeti korszakokat ismertessük, hanem az adott korszakra jellemző tematikus egységek szerint szerveződjön a kiállítást. Az egyes molinókon nem a megyei levéltárak szerint kerültek bemutatásra a reformációhoz kapcsolódó iratok, hanem az iratokból kirajzolódó témák szerint igyekeztek átfogni az 500 év történéseit és bemutatni annak hatásait.
A levéltárigazgató kifejezte reményét arra, hogy a kiállítás lehetőséget ad a látogatók számára, hogy a reformációnak az élet minden területén kifejtett hatásával megismerkedhessenek a levéltári dokumentumok tükrében.
A megnyitó keretén belül zajlott le az "Utazás Wittenbergbe" országos vetélkedő megyei fordulójának eredményhirdetése, minden csapatnak köszönjük a munkáját, az elkészített kisfilmeket, az 1. helyezetteknek pedig sok sikert kívánunk a további megmérettetéshez, az országos elődöntőben.
 
A verseny megyei fordulóján elért eredmények:
 
Általános iskolások:
1.helyezett
Susán Balázs, Alb Levente, Fejérvári Bálint
SÁIK Székhelyintézmény
Elért pontszám: 39 pont
Felkészítő tanár: Majláth Gizella
 
2.helyezett:
Sipos Kristóf, Torják Martin József, Kun Máté
SÁIK Székhelyintézmény
Elért pontszám: 36 pont
Felkészítő tanár:Majláth Gizella
 
Középiskolások:
1.helyezett:
Harazin Regina, Kovács Kinga Gabriella, Zsivera Lilla, Bozó Balázs
Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium
Elért pontszám: 114 pont
Felkészítő tanár: Holesné Csige Ilona
 
2.helyezett:
Sarang Dominik, Szabó Deodát, Bocsó Márk, Miricz Tamás
Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
Elért pontszám: 113 pont
Felkészítő tanár: Tóth László
 
3.helyezett:
Szénási Benedek Alexander, Galgóczi Vivien, Bartus Eszter, Turcsányi Ágoston
Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium
Elért pontszám: 112 pont
Felkészítő tanár: Árpádné Vincze Marietta

Utolsó frissítés:

2017.04.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges