Kutatók éjszakája a Levéltárban

2015.09.28.
Levéltárunk 2015. szeptember 25-én, pénteken, ismét csatlakozott a Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz. A vendégeket Sebestyén Kálmán igazgatóhelyettes köszöntötte, ő volt az, aki értékes gondolataival megnyitotta a programot és levezető elnökként az egész délutánt vezényelte. Elmondta, hogy levéltárunk hosszú zárva tartása miatt, most fordul elő elsőként, hogy eme hagyományőrző rendezvényen nem Kutatóink, hanem Levéltárosaink tartanak előadást.  Mind a négy bemutató az I. világháború témája köré rendeződött, megvilágítva ezen időszak egy-egy szeletét. Galcsik Zsolt feltárta előttünk, milyen kincsek rejtőznek a füleki és szécsényi kolostorok krónikáiban, milyen korabeli eseményeket jegyeztek fel bennük.
Kazareczki Noémi egy rendkívül összetett, nógrádi kötődésű személyiség, Zubovits Fedor kapitány szerepét mutatta be az I. világháborúban.
Hausel Sándor Nógrád megye I. világháborús monumentumait ismertette meg a közönséggel, míg Szepessyné Judik Dorottya és Kovács Péter a levéltár új, I. világháborús történeti blogját mutatták be, mely a téma iránt érdeklődőknek kíván hasznos segítséget nyújtani, elsősorban nógrádi vonatkozásban. A „Levéltári negyed” túrának két színtere volt, az érdeklődők betekintést nyerhettek a háromemeletes klímás raktárunkba, illetve egy kis épülettörténet előadással egybekötve láthatták, hogyan alakulnak raktárrá a levéltár egykori munkaszobái.
Sebestyén Kálmán az utolsó előadás végén megköszönte Levéltárosaink munkáját és reményét fejezte ki, hogy jövőre, ugyanekkor, ugyanitt, immár megújult kutatótermünkben kutatva, a közönség soraiban ülők kutatási eredményeiről hallhatunk előadást. 
 
Salgótarján TV felvétele

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges