Határon átívelő együttműködés

2015.07.02.

Szlovák- magyar kutatási terv

Kapcsolatfelvétel és a közös munka előkészítése a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára, a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltára, illetve a Nógrádi Múzeum és Galéria között.

Két főbb kutatási vonal rajzolódott ki egyrészt az I. világháború, másrészt a reformáció történelmi nógrádi vonatkozású anyagainak feltárása.

2015.07.01-én levéltárunk képviselői ellátogatottak Losoncra egy közös, határon átnyúló, hosszútávú munkakapcsolat folytatásának megbeszélésére.

Az eredményes munka után újra felkerestük a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárát (Státny Archív V Banskej Bystrici – Pobočka Lučenec) az együttműködés továbbfejlesztése érdekében.Ennek előzménye, hogy 2013 őszétől 2014 tavaszáig - NKA pályázati támogatásból - hungarikakutatás keretében megtörtént a történelmi Nógrád megye I. világháborús iratainak feltárása. A projektben részt vevő levéltári dolgozók, Szepessyné Judik Dorottya (főlevéltáros), Galcsik Zsolt (segédlevéltáros) és Lőrincz Melinda (segédlevéltáros) Losoncon, Nagykürtösön és Besztercábányán kutatták a magyar vonatkozású anyagokat.

Kristina Becaniová (igazgató) és Erika Sedliaková (tudományos munkatárs) örömmel vették látogatásunkat. Az eddigieken túl egy jövőbeli közös kutatási terv kialakítását vetettük fel a reformáció 500. évfordulójának előkészítésével kapcsolatban is.

KÉPGALÉRIA

A losonci kollégák az ősszel várható szervezeti átalakulás miatt csak későbbre ígérték a konkrét együttműködés formáinak rögzítését. Az egyeztetésen jelen volt a Nógrádi Múzeum és Galéria (Novohradské Múzeum a Galéria) igazgatója, Iveta Kacarová és a múzeum egyik munkatársa, Stefan Chrastina. Jelezték, hogy szívesen csatlakoznának a közös projektekhez. Ők is elindítanának egy feltáró munkát a saját anyagukban. Mindkét témakörben tárgyakkal, fotókkal és iratokkal egészítenék ki a levéltári kutatásokat.

Szóba került közös, kétnyelvű, szlovák-magyar kiadványok készítése, konferenciák és kiállítások szervezése.

Összességében nagyon hasznos tapasztalatcsere zajlott, ami jó alapja lehet a jövőbeli közös projekteknek és gyümölcsöző kapcsolatnak a három intézmény között.

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges