A MNL Nógrád Megyei Levéltárának új épületét adták át Salgótarjánban

2015.09.01.
Levéltárunk új épületének ünnepélyes átadására 2015. augusztus 28-án (pénteken), 11 órakor került sor.

A beruházás a magyar állam, az Európai Unió és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 234 millió forintból valósult meg.

A volt hadkiegészítő parancsnokság háromemeletes, több mint 1200 négyzetméter alapterületű épületegyüttesében kialakított intézményünkben megújult az oktató- és kutatóterem, kialakításra került a mintegy ötezer iratfolyóméter elhelyezésére alkalmas raktár, a restaurátorműhely. Tágasabbá, világosabbá váltak a kutató- és munkaszobák, valamint új közösségi tereket hoztunk létre.

 

 

„Ezek mind egy célt szolgálnak, hogy minden pontosan a helyére kerüljön: kutatható, megismerhető, közkinccsé tehető legyen mindaz, amit elődeink megőriztek és ránk hagytak”– mondta Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. Köszöntőjében kitért a nógrádi levéltár megpróbáltatásokkal teli múltjára méltatta a levéltárosok munkáját, s azt hangsúlyozta, hogy az új levéltári épület a magyar nemzet múltjának megteremtését, feldolgozását és a 21. század eszközeivel, egyben a jövőt is szolgálja.

 

MTI Fotó: Komka Péter

 

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a nógrádi levéltárosok tudományos munkájáért, az intézmény társadalmi szerepvállalásáért. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a levéltár ma már nem egy zárt intézmény, nyitott a kutatók, az ügyfelek, a diákok és az érdeklődők felé, s pályázatok írásával is arra törekednek, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

 

Gulyásné Fancsik Erika restaurátor a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára új épületében dolgozik az átadóünnepség napján (MTI Fotó: Komka Péter)MTI Fotó: Komka Péter

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója arról beszélt, azt szeretnék, hogy a Nógrád Megyei Levéltár épülete Salgótarján és a megye közéletének aktív része legyen, olyan közösségi térré váljon, amelyben családtörténet-kutatók, iskolások, a település múltja iránt érdeklődők is megfordulnak.

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.11.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges