"A megyei identitás erősítése érdekében tartottak fórumot a salgótarjáni levéltárban"- a Nógrád Megyei Hírlap cikke

2022.05.13.

A Nógrád Megyei Levéltár adott otthont annak a fórumnak csütörtök délelőtt, amely a megyei önkormányzat identitás erősítő projektjének az egyik állomása volt. A levéltár, mint a program egyik szakmai megvalósítója három területen tűzte ki az elérendő célokat.

Forrás: NMH

A fórumon részt vettek a levéltár munkatársai, a helyi intézmények, közösségek képviselői, valamint a megyei önkormányzat projektreferensei.

– Az elérendő célok közé tartozik egyrészt, hogy létrehozzuk a Nógrád Megyei Digitális Tárat, amelynek elkészítésén már hónapok óta dolgoznak az intézmény munkatársai – mondta Gusztiné dr. Toronyi Judit, a megyei levéltár igazgatója. 
Hozzátette: történeti blog formájában fogják az érdeklődők elé tárni azokat a szakmai írásokat, videókat, a középiskolás korosztályt célzó digitális feladatokat, ismeretterjesztő játékokat, tanári segédanyagokat, amelyekkel a nógrádi identitást igyekeznek majd erősíteni. Megyei történelmi online képcsarnokot gyűjtenek össze, amelyben a szűkebb hazánk településeiről készült képeslapokat, fényképeket, pecséteket, címereket ismerhetjük meg. Megtalálhatóak lesznek a megyéhez kötődő ismert emberek életrajzai és fényképei is, valamint azoknak a közösségi eseményeknek az adatbázisát is elkészítik, illetve megjelenítik, amelyek hagyományteremtő erejükkel őrzik a megyei identitást.
 
Szintén a projekt részeként készülőben van egy megyetörténeti jelentőségű dokumentum is, amely dr. Gréczi-Zsoldos Enikőnek, a Miskolci Akadémiai Bizottság alelnökének az egyik munkája.
– A tervezett kötet a Nógrád megyei nyelvhasználat történeti állomásait kívánja bemutatni. Mivel a nyelv egy nemzet, a nyelvjárás pedig egy regionális beszélőközösség identitásának a része, ezért a megye területén beszélt palóc nyelvjárás történetének ismerete a nógrádi identitás fontos szegmentuma. Nyelvtörténeti szempontból az ómagyar kortól a középmagyaron át, egészen az új- és a legújabb magyar kor Nógrád megyére szűkített nyelvjárás-történeti, illetve társadalomnyelvészeti jelenségei jelentik a könyv tematikájának a gerincét – ismertette dr. Gréczi-Zsoldos Enikő.
 
Gusztiné dr. Toronyi Judit kifejtette: a projekt szakmai megvalósításának harmadik területét képviselte ez a fórum, amely lehetőséget adott arra, hogy a jelenlévő intézmények és közösségek képviselői tudásukat megosztva hangolják össze munkájukat, illetve ötleteikkel segítsék szűkebb hazánk múltjának megőrzését. Ezt a fórumot továbbiak is követik a jövőben.
 

Utolsó frissítés:

2022.05.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges