Czink Benjámin A tulipános láda kincsei-családtörténet-kutatási munka

Levéltárunkban járt Czink Benjámin a budapesti Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola 10 éves diákja, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség tagja.

Benjámin az izraeli ANU Múzeum családtörténeti pályázatára adta be a kutatási munkáját, amelyet a családja anyai ágáról készített Anyai dédszülei Lauter Zoltán és Lauter Zoltánné sz. Neumann Éva holokauszttúlélők voltak, Somoskőújfaluról és Vizslásról származtak.  Ezen a pályázaton csaknem 20 ezer (9-14 év közötti) zsidó diák vett részt a világ mintegy 30 országából. Az idén immár 27. alkalommal kiírt megmérettetésen – az  európai és az ázsiai  pályázók mezőnyében, Benji az öt legjobb közé került és a családtörténeti pályázat nyerteseként, június 8-án Izraelben vehette át az oklevelét, egy ünnepélyes díjkiosztó  gála keretében.

A díj rangját emeli, hogy a világ összes országából összesen 22 diáknak adatott meg ez az elismerés, ráadásul Benjámin az idei legfiatalabb díjazott volt. A gálát megelőző napokban a nyertes pályázók kirándulásokon és múzeumi tárlatvezetéseken vehettek részt Izraelben, ami Benjámin számára örök élmény marad, hiszen most először járt a Szentföldön. A múzeum látogatói  interaktív kiállításon tekinthetik meg a díjazottak – köztük Czink Benjámin – pályaművét. Benjámin a nyári szünetben is foglalkozik családtörténeti kutatással és a salgótarjáni zsidóság történetével. Galcsik Zsolt levéltáros segítségével elmélyülhetett a régi iratokban és dokumentumokban is.